Ministar Delić obišao radove na uređenju korita Zujevine i Rakitnice, stanovnici Hadžića i Trnova naredno proljeće sigurniji od bujičnih poplava

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sufinansira uređenje i regulaciju riječnog korita rijeke Zujevine, koja protiče kroz centar Hadžića. Do sad je završeno uređenje gornjeg i donjeg toka ove rijeke, a projektom iz ove godine radi se na uređenju i spajanju njenog srednjeg toka u dužini od 25 metara, te čišćenju potoka Žunovica u dužini 0d 68 metara.

Rijeka Rakitnica je bujična i zbog visoke nadmorske visine na niskim temperaturama ledi, a povećanjem temperatura naglo nabuja i plavi izazivajući tako velike materijalne štete domaćinstvima koja su u neposrednoj blizini korita. Ovogodišnjim projektom obuhvaćena je izgradnja regulacionih zidova koji će onemogućiti izlijevanje Rakitnice i zaštitu domaćinstava, ali i dječijeg igrališta u krugu zgrade škole u prirodi koje je ranijih godina redovno plavilo.

“Programom sufinansiranja uređenja riječnih korita druge kategorije u saradnji s lokalnim zajednicama Ministarstvo privede ulaže značajna sredstva u regulaciju i čišćenje riječnih korita, s ciljem zaštite ljudi i imovine od posljedica, koje nastaju nakon plavljenja i izlijevanja ovih rijeka tokom bujičnih perioda, posebno nakon obilnih padavina čemu smo svi svjedočili prethodnih godina”, kazao je ministar Adnan Delić, nakon današnjeg obilaska radova na uređenju korita rijeke Zujevine u Hadžićima i Rakitnice u Trnovu.

Za uređenje riječnih korita druge kategorije Ministarstvo je ove godine izdvojilo 4,9 miliona maraka, sporazumi s općinama su potpisani sredinom godine, a neki od projekata već su završeni, dok su drugi u završnoj fazi realizacije kao što su Zujevina, Rakitnica, Bistrički potok, Sušica i drugi.

“Potpisali smo sporazume s općinama na vrijeme što je omogućilo početak radova u junu kad su vodostaji rijeka najniži i najbolje vrijeme za realizaciju ovih radova. Pratimo i obilazimo redovno radove i zadovoljni smo trenutnom realizacijom u većini lokalnih zajednica”, naveo je ministar Delić.

Ranije ove godine Ministarstvo privrede izdvojilo je 2,3 miliona KM dodatnih sredstava iz budžeta KS, neovisno od ovog programa, za uređenje riječnih korita prve kategorije na području općina Novi Grad i Ilidža, od čega 800.000 KM za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa na trasi regulacije rijeke Željeznice na području općine Ilidža i 1,5 miliona KM na trasi regulacije rijeke Bosne na području općine Novi Grad Sarajevo.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU