Ministar Drljača uručio ključeve taxi vozila za osobe sa invaliditetom

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača uručio je danas u Sarajevu ključeve specijaliziranih taksi vozila namijenjenih osobama sa invaliditetom, što je prvi takav projekt na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Iz Ministarstva su istakli da na ovaj način osobe sa invaliditetom u ovom kantonu dobijaju specijalizirana vozila za prevoz kako bi mogli obavljati svoje privatne i profesionalne obaveze.

Društvo u kojem živimo, nažalost, još uvijek ne pruža iste mogućnosti osobama sa invaliditetom, koje se hrabro svakodnevno suočavaju sa životnim poteškoćama, često još od samog rođenja, a nastavljaju tokom cijelog života, uključujući i porodičan život i profesionalnu karijeru i to je porazna činjenica koju moramo zajedno promjeniti – rekao je ministar Drljača.

Zvanični podaci govore da je 20 posto građana u Sarajevu sa određenim oblikom invaliditeta, a mnogi prilikom kretanja koriste i ortopedska pomagala.

Ponosan sam što mogu reći da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike prepoznalo značaj ovog izuzetno važnog projekta na koji je apliciralo Udruženje za zaštitu prava “Taxi 8“ – naglasio je ministar Drljača.
U Ministarstvu vjeruju da će ovaj projekat i dugoročno biti samoodrživ i omogućiti zapošljavanje određenog broja osoba sa invaliditetom, i to kao vozača, ali i operatera u kancelarijama koji će odgovarati na pozive i usmjeravati vozila prema pozivima svih građana kojima je potrebna ova vrsta usluga.

Ministar Drljača zahvalio je predsjedniku Udruženja „Taxi 8“ Zijadu Omeroviću i predstavnici Upravnog odbora Nadžiji Bukvić, koji su doprinijeli da ovaj projekt u punom kapacitetu bude i proveden.

Svečanosti su prisustvovali i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, načelnik općine Centar Srđan Madić, te direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU