Ministar Magoda posjetio HKD „Napredak“: Samo zajedno i ujedinjeni možemo pokrenuti velike stvari

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, posjetio je Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ u Sarajevu, jedno od temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog značaja za Kanton Sarajevo.

Protekle sedmice u Sarajevu je održana Izborna Skupština HKD „Napredak“, a za predsjednika je izabran dosadašnji predsjednik Nikola Čiča, te mu je ovom prilikom ministar Magoda čestitao na ponovnom izboru, istaknuvši kako „Napredak“ ima važnu ulogu u bosanskohercegovačkom društvu.

„HKD ‘Napredak’ jeste temelj očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u BiH, ali osim toga, već 120 godina ‘Napredak’ radi na dijaloškom polju, te na uvažavanju, poštivanju i priznavanju drugih. Samo zajedno možemo ostvariti napredak i čini me ponosnim što bh. nacionalna društva, udružena u Međukulturno vijeće BiH njeguju dobre odnose, koji će iznjedriti samo pozitivne promjene u Kantonu Sarajevo, ali u cijeloj Bosni i Hercegovini“, naglasio je ministar Magoda.

Dodao je kako „Napredak“ treba njegovati svoje specifičnosti i posebnosti u godinama koje dolaze, te kako će od Ministarstva kulture i sporta KS uvijek imati podršku, dobru komunikaciju i saradnju.

Predsjednik Čiča i njegovi saradnici zahvalili su ministru Magodi na posjeti i podršci, te ga upoznali s aktivnostima HKD „Napredak“.

Govoreći o rezultatima rada, ulozi i važnosti „Napretka“ u kulturnom i socijalnom životu u BiH, predsjednik Čiča je naglasio kako unutar društva djeluju mnoge kulturne i sportske manifestacije.

„’Napredak’ je nositelj velikog broja kulturnih programa, a u narednom periodu planiramo realizirati brojne manifestacije, kako u Sarajevu, tako i u podružnicama koje djeluju širom BiH, Hrvatske i svijeta. Ono što uvijek ističem kao ljepotu Sarajeva, jeste to što je sačuvalo svoju multietničnost. To je jednostavno neuništivi duh Sarajeva, uprkos svim izazovima i kušnjama, stoga je veoma važno da sarađujemo, te da se zajedno zalažemo i njegujemo kulturu različitosti. Naše temeljne organizacije nastavit će snažno raditi na tom polju“, rekao je predsjednik Čiča.

Na sastanku je bilo riječi i o restituciji imovine, kao jednom od najznačajnijih problema za rad HKD „Napredak“, jer imovinu koju ima, ne može vratiti zbog nepostojanja zakona o restituciji, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU