Ministar Mijatović obišao radove na regulaciji riječnih korita u Vogošći

Nastavljajući obilazak radova na zaštiti od poplava i od štetnog djelovanja voda na vodotocima II kategorije, ministar privrede Kantona Sarajevo, Zlatko Mijatović, posjetio je danas općinu Vogošća, gdje je zajedno sa načelnikom Migdadom Hasanovićem obišao radove na trajnoj regulaciji rijeke Ljubine i rijeke Vogošće.

Radovi koji se izvode predstavljaju realizaciju ranije potpisanog sporazuma između Ministarstva privrede KS i Općine Vogošća za 2023. godinu, kojima se resorno ministarstvo obavezalo da obezbijedi sredstva za sufinasiranje projekata regulacije vodotoka u iznosu do 700.000 KM, dok ostatak sredstva za realizaciju projekata obezbjeđuje Općina.

Kako je navedeno tokom obilaska terena, projekti koji se realizuju ove godine predstavljaju nastavak radova započetih prethodnih godina. Za drugu fazu projekta regulacije rijeke Ljubine na dionici od mosta za Garež do mosta na M18 sa sanacijom klizišta, Ministarstvo privrede KS izdvojilo je 300.000 KM, dok je za drugu fazu trajne regulacija rijeke Vogošće također izdvojeno 300.000 KM.

“U ovoj godini okončani su radovi na regulaciji lijeve obale rijeke Ljubine od kampade K1 do kampade K15 u dužini od 106 metara, čime su zaštićeni most, cesta i objekti koji se nalaze u okolini. U planu je da u narednim godinama nastavimo sa trajnom regulacijom korita rijeke Ljubine, kao i da realiziramo treću fazu projekta trajne regulacije rijeke Vogošće, čime bi se finalizirali radovi na regulaciji korita ove dvije rijeke do ušća u rijeku Bosnu”, rekao je ministar Mijatović.

Ministar Mijatović pozvao je načelnika Hasanovića na nastavak saradnje s ciljem daljeg razvoja Kantona Sarajevo.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU