Ministar vanjskih poslova Motegi u posjeti BiH: Prva MVP posjeta Japana nakon 23 godine

U subotu je Motegi Toshimitsu, ministar vanjskih poslova Japana, u sklopu posjete Bosni i Hercegovini, održao sastanak sa Nj.E. dr. Biserom Turković, zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. 

Nakon sastanka, ministri Motegi i Turković potpisali su ugovor o grant donaciji potrebne opreme za graničnu kontrolu i osiguranje granica BiH. 

Ministri su također prisustvovali potpisivanju ugovora u sklopu Temeljne grant pomoći iz oblasti ljudske sigurnosti za projekat deminiranja u BiH, koji se realizuje u suradnji sa slovenačkom međunarodnom nevladinom organizacijom.

Ministar vanjskih poslova Japana Motegi također je posjetio članove predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Ministar Motegi izrazio je zahvalnost na prilici da posjeti Bosnu i Hercegovinu, u svojstvu ministra vanjskih poslova Japana, po prvi put nakon 23 godine, u značajnoj godini u kojoj se obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine.

Ministar Motegi također je naglasio kako će nastaviti ulagati napore za dalji razvoj bilateralnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, koja predstavlja ključni faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te u cjeloj Europi.

Motegijevi sugovornici su mu poželjeli dobrodošlicu, te su izrazili nadu da će njegova posjeta doprinijeti daljem jačanju dobrih bilateralnih odnosa među državama, naglašavajući kako građani BiH Japan vide u pozitivnom svjetlu. 

 Ministar Motegi izrazio je svoju podršku ujedinjenoj Europi, koja dijeli osnovne vrijednosti sa Japanom, poput slobode, demokratije, ljudskih prava, vladavine prava i tržišne ekonomije.

Ministar Motegi naglasio je važnost EU integracije zemalja Zapadnog Balkana za stabilnost i razvoj regije.

Također je izrazio kontinuiranu podršku ekonomskim i socijalnim reformama u BiH, u nastojanju ka EU integraciji, u sklopu “Inicijative o suradnji na Zapadnom Balkanu”.

Motegijevi sugovornici pojasnili su trenutnu situaciju kada su u pitanju reforme vezane za EU integracije, te su izrazili duboku zahvalnost za kontinuiranu humanitarnu, kao i pomoć u procesima obnove, koje je Japan pružao i nastavlja da pruža Bosni i Hercegovini, te također i medicinsku pomoć u borbi protiv pandemije Covid-19. 

Ministar Motegi pojasnio je viziju “Slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika” koju promovira Japan, te su je njegovi sugovornici podržali.

Strane su se složile da surađuju u realizaciji slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka, uvjetovanog vladavinom prava. 

Strane su razmijenile mišljenja o situaciji u Istočnoj Aziji, uključujući Kinu i Sjevernu Koreju.

Ministar Motegi izrazio je ozbiljnu zabrinutost oko ustaljenih i pojačanih jednostranih nastojanja u promjeni poretka u Istočnokineskom i Južnokineskom moru.

Obje strane pristale su na potpunu implementaciju relevantnih rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u nastojanju ka kompletnom uništenju svog oružja masovnog uništenja, kao i balističkih projektila svih dometa u Sjevernoj Koreji.

Ministar Motegi pozvao je na razumijevanje i suradnju u brzom razrješavanju pitanja otmica japanskih građana od strane Sjeverne Koreje, te je naišao na podršku od strane zvaničnika BiH, stoji u saopćenju. 

 Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU