32.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Ministarstvo privrede ZDK podijelilo oko 1.500.000 KM za poticaje privredi i turizmu

  Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas 57 ugovora, ukupne vrijednosti 1.496.000 KM, koji bi trebali osigurati zapošljavanje 113 radnika u privredi i turizmu u tom kantonu.

  Poticaj je dobilo 45 privrednika u sklopu Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede, investiranja u opremu, obuku radne snage, promocije i posjete sajmovima, standarda i kontrole kvalitete i patenata te 12 ugovora za subvencioniranje projekata izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture.

  Aplikanti koji su dobili poticaj imaju obavezu da u finansiranje programa za koje su aplicirali sudjeluju s 50 posto vlastitih sredstava.

  – Gospodarstvenici su mogli aplicirati za iznose do 40.000 KM. Neko je aplicirao za nabavku opreme, neko za zapošljavanje radne snage, neko za brendiranje proizvoda, a neki, koji su imali potrebu, i za sve tri oblasti. Ukupno je bilo 70 prijava, ali je “urednih” bilo 45, koji su dobili poticaj. Ukupan iznos sredstava za ovu namjenu je 1.213.000 KM – istakao je ministar Jelić, koji je napomenuo da je to povećanje od 256 posto u odnosu na prošlu godine, kada je za ove namjene isplaćeno 473.000 KM.

  To, napomenuo je ministar Jelić, dovoljno govori o opredijeljenosti Vlade ZDK da potiče razvoj privrede i samog kantona. Za podršku izgradnji i obnovi turističke infrastrukture bit će utrošeno 283.000 KM, a među 12 aplikanata koji su dobili sredstva, ističe ministar Jelić, ima i općina i udruženja.

  – Turizam je brzorastuća grana gospodarstva i naš kanton ima potencijala. Istaknut ću općine Vareš, Kakanj, Zavidovići, Visoko, Žepče…-kazao je ministar Jelić, koji je najavio kako bi uskoro trebao biti donesen i zakon o turizmu ZDK.

  Zakon bi se, najavio je ministar, u formi nacrta mogao naći pred zastupnicima Skupštine ZDK već do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca, dok je u budžetu za narednu godinu predviđen i dio novca za finansiranje Turističke zajednice ZDK.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU