Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je za podizanje standarda radnika u obrazovanju

Vlada Kantona Sarajevo je oko Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, putem imenovanih pregovaračkih timova, vodila pregovore sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO KS, s namjerom povećanja plata i podizanja standarda radnika u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo, kaže se u saopćenju Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, prenosi Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata, kako se navodi, usaglasili su se o povećanju plate od 5 posto i to od 1.decembra 2023. godine, uz već dogovoreno uvećanje osnovice za obračun plate od 1.januara sa 330 KM na 385 KM u predškolskom i osnovnom obrazovanju, a za šta su obezbijeđena sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. i 2024. godinu.

U saopćenju se navodi da je u toku pregovora došlo do izmjene pregovaračkog tima Vlade KS, zbog imenovanja novog saziva Vlade Kantona Sarajevo u novembru 2023. godine, ali i zbog isteka vremenskog okvira za pregovaranje definisanog ranijim protokolom, moralo se pristupiti potpisivanju novog protokola o pregovaranju između pregovaračkih timova dvije strane s novim rokom za pregovaranje.

Kako bi se omogućio nastavak socijalnog dijaloga i poboljšala prava radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju , Vlada Kantona Sarajevo je u dva navrata donijela Odluku o prihvatanju prijedloga Protokola o vođenju pregovora sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor SSSOOIO KS, od 22. decembra i od 9. januara Vlada KS je iskazala daljnju namjeru nastavka i uspješnog završetka predmetnih pregovora i socijalnog dijaloga, te smatramo da pregovori nisu završeni niti proglašeni neuspješnim, dodaje se u saopćenju.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor SSSOOIO KS je 19.januara dostavio Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS, kao resornom ministarstvu, službenim putem najavu štrajka upozorenja u kojem, kako ističu iz Ministarstva, nisu artikulisani nikakvi zahtjevi.

– Istog dana Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je zaprimilo akt Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor SSSOOIO KS, u kojem se iskazuje spremnost Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor SSSOOIO KS da konačno potpiše prijedlog Protokola i nastavi pregovaranje. Naglašavamo da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS obezbijedilo sredstva za povećanje plaća radnika u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju u Budžetu KS za 2024.godinu. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, kao resorno ministarstvo, želi naglasiti svoju volju, kao i čvrstu opredijeljenost Vlade KS na podizanju standarda radnika u obrazovanju na svim nivoima, a što je jasno demonstrirano u protekle tri godine, te ćemo u tom smislu rado obnoviti socijalni dijalog kroz institut pregovaranja – navodi se u saopćenju.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU