Ministrica Adna Mesihović ugostila predsjednika Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr.sc. Adna Mesihović ugostila je prof.dr. Sanjina Kodrića, predsjednika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, s kojim je razgovarala o načinima buduće uspješne saradnje i podrške naučnim, obrazovnim i kulturnim projektima u Kantonu Sarajevo.

Razgovarano je o historiji postojanja “Preporoda” kao jednog od najstarijih i najznačajnijih kulturnih zajednica Bošnjaka s tradicijom dužom od jednog vijeka, aktivnostima koje su realizovane do sada, izdavačkoj djelatnosti, aktivnim projektima na kojima „Preporod“ radi i budućim planiranim projektima ovog društva.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS prepoznaje značaj aktivnosti koje Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ realizuju s ciljem očuvanja, promocije i zaštite bogate kulturne baštine i kulturnog identiteta bošnjačkog naroda.

Kroz svoje edukativne programe doprinosi obrazovanju mladih, podržavajući njihovu povezanost s tradicijom, jezikom i identitetom. Izdavačka djelatnost „Preporoda“ obogaćuje kulturnu scenu Kantona Sarajevo, ali i Bosne i Hercegovine, pružanjem prostora za književne i umjetničke izraze.

Nedvojbeno je da resorno ministarstvo prepoznaje „Preporod“ i druge ustanove koje su proglašene organizacijama kulture od posebnog značaja za Kanton Sarajevo, kao značajne i pouzdane partnere.

Ministrica Mesihović zahvalila se Kodriću na kontinuiranim uspješnim aktivnostima, s posebnim osvrtom na naučno-istraživački rad i izdavačku djelatnost.

Posjeta predsjednika Kodrića, predstavlja važan korak u ostvarivanju saradnje kroz zajednički rad na projektima koji podstiču kulturnu svijest, očuvanje jezika, te podršku mladima u sticanju znanja i vještina u Kantonu Sarajevo.

Naš prvi korak u partnerskom odnosu i budućim saradnjama, koji je ujedno bio i jedna od tema našeg razgovora, bit će podrška za naučno-istraživački rad, izdavačku djelatnost i organizaciju manifestacija i evenata od kulturnog značaja za Kanton Sarajevo.

Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ za nas je jedan od značajnih partnera za kreiranje i oblikovanje bolje budućnosti za naše nove generacije“, istakla je ministrica Mesihović.

The post Ministrica Adna Mesihović ugostila predsjednika Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU