13.8 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Ministrica Hota- Muminović povodom početka nove školske godine obišla škole: “Vide se konkretne promjene”

Nova školska godina u Kantonu Sarajevu počela je danas, a u đačke klupe sjelo je 54.000 učenika.

U predškolske ustanove upisano je oko 9.000 najmlađih stanovnika Kantona.

Ova školska godina specifična je jer u njoj počinje primjena kurikularne reforme za određene razrede.

A da je, zahvaljujući kvalitetnim pripremama, prvi dan nastave prošao bez problema, na terenu se uvjerila ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Ona je sa pomoćnicom za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamijom Husić i direktoricom Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senadom Salihović posjetila četiri škole širom KS – Osnovnu školu Edhem Mulabdić, Petu osnovnu školu Ilidža, Srednju mašinsku tehničku školu, te Srednjoškolski centar u Vogošći.

Ovom prilikom uvjerila se u konkretna poboljšanja u odnosu na prethodnu školsku godinu, što je rezultat ogromnih napora koje Ministarstvo, na čijem je čelu, ulaže u modernizaciju škola i obrazovnog sistema.

Prošli smo intenzivna stručna usavršavanja za nastavnike, inovirali smo školsku strukturu, pokrenuli nabavku novih računara u informatičkim kabinetima, nabavili udžbenike za sve učenike od petog do devetog razreda javnih osnovnih škola…

Na taj način, konkretnim djelima, želimo pokazati da je obrazovanje važno. Ovo je samo početak svega što nas čeka u procesu modernizacije škola“, navela je ministrica Hota-Muminović.

Govoreći o nabavci udžbenika, ministrica Hota-Muminović je naglasila da su oni sada unificirani, isti za sve učenike jednog razreda, te da je to izuzetno bitno i zbog mobilnosti učenika.

Naime, oni sada, u slučaju da promjene školu zbog promjene prebivališta, neće morati mijenjati udžbenike.

Tu oblast smo standardizirali, ali nas i dalje očekuju veliki izazovi u izradi novih udžbenika. Ovi udžbenici su naravno, nastavni materijali koji će nastavnici korisititi u podučavanju, ali svaki nastavnik se mora oslanjati i na proces prilagođavanja udžbenika onome što podučava.

To je uvijek bilo tako, ali u narednom periodu tome ćemo itekako morati posvetiti pažnju, kako bismo napravili udžbenike koji će u najvećoj mjeri pratiti udžbeničku politiku, odnosno predmetni kurikulum“, izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Govoreći o kurikularnoj reformi, direktorica Salihović je objasnila da su tokom ljeta održane edukacije koje je pohađalo više od 3.500 učitelja, nastavnika, odgajatelja i profesora, koji su na taj radili na jačanju svog profesionalnog razvoja.

Formirali smo grupu stručnih timova, gdje će oko 120 nastavnka i učitelja učestvovati i doprinositi da ova kurikularna reforma što bezbolnije krene, da traje i da je unapređujemo zajedno. Krajnji cilj nam je da PISA-u provjere znanja ne dočekamo nespremni, da počnemo sad i odmah raditi”, kazala je direktorica Salihović.

Potcrtala je i da će đacima ova reforma donijeti dosta dobrog.

Nastava će se planirati interdisciplinarno. Učenje će biti povezano između predmeta”, objasnila je direktorica Salihović.

sarajevskasehara.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU