Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Ministrica i direktori osnovnih škola KS: Veliki broj učenika za online nastavu

Neočekivano veliki broj učenika za online nastavu

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović razgovarala je s članovima Upravnog odbora Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola o poduzimanju mjera neophodnih tokom provođenja odgojno-obrazovnog procesa u školama, intenziviran od 26. aprila ove godine.

Konstatirano je da je neočekivano veliki broj učenika za pohađanje nastave, po online modelu.

  • Svjesni smo problema i posljedica koje je donijela pandemija. Razumijemo i strahove roditelja za zdravlje njihove djece – kazala je na početku tog sastanka ministrica Hota – Muminović.

Obzirom da je omogućen povratak u školske klupe učenicima VII i VIII razreda i da se radi po kombinovanom modelu, direktori su iskazali stavove da je moguće ispoštovati sve potrebne higijensko-epidemiološke smjernice i mjere za organizaciju nastave, koje je dostavilo Ministarstvo.

  • To potvrđuje i činjenica da se rad u produženim boravcima odvijao kontinuirano i da, povratkom učenika razredne nastave, nije došlo do povećanja broja zaraženih – istakla je većina direktora tu konstataciju kao ključni argument, tokom današnje razmjene stavova.
- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Na sastanku je usaglašeno da je online nastava dobra alternativa redovnoj nastavi na kraći period da bi se osigurao kontinuitet u realizaciji nastavnog procesa u periodu pogoršanja epidemiološke situacije.

  • Međutim, dužom primjenom dolaze do izražaja nedostaci koji utječu na kvalitetu online nastave i izazivaju određene posljedica po mentalno zdravlje učenika i nastavnika – jedan je od ključnih stavova sa sastanka.

Direktori su podržali povratak učenika u školske klupe i istaknuli značaj i prednosti boravka i rada učenika u školi. Podržali su stav ministrice Hota – Muminović da se akcent stavi na podršku učenicima i ponavljanje gradiva, obrađenog tokom online nastave.

S ciljem unaprjeđenja sadašnjeg kombinovanog modela nastave, direktori su predložili ministrici da razmotri mogućnost realizacije kombinovanog modela, po principu pohađanja nastave u školi svaki drugi dan.

  • Svjesni važnosti obaveznog, osnovnog odgoja i obrazovanja i preporuke UNICEF-a, stava smo da škole moraju biti prve ustanove koje se otvaraju i posljednje koje se zatvaraju – jedan je od zaključaka sastanka, saopćila je Služba za protokol i press KS.
- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas