Mirza Delibašić uskoro bi u rodnom gradu mogao dobiti spomen obilježje

Najveći sportista Bosne i Hercegovine svih vremena Mirza Delibašić uskoro bi u rodnom gradu mogao dobiti spomen obilježje, a inicijativu u Gradskom vijeću Tuzle pokrenuli su vijećnici stranke Socijaldemokrati BiH Aleksandar Vujadinović i Mirel Mišković.

“Imajući u vidu iskustvo grada Šibenika, koji je proglašen gradom košarke zato što je rodni grad velikana košarke Dražena Petrovića, mišljenja smo da bi i grad Tuzla svom ne manjem velikanu košarke, ljudskoj veličini, genijalcu, velikom čovjeku, rođenom Tuzlaku trebao izgradnjom spomen obilježja odati dužno poštovanje”, navedeno je u obrazloženju inicijative.

Vujadinović i Mišković dalje su dodali da bi se izgradnjom ovog spomen obilježja na nekoj prigodnoj lokaciji dala i snažna poruka mladim ljudima i budućim sportistima da je i na ovim prostorima moguće biti najbolji, prenosi Hayat.

“Na kraju napominjemo da iza ove inicijative stoji veliki broj građana Tuzle, istinskih poštivalaca lika i djela Mirze Delibašića koji očekuju da se ova inicijativa što prije realizira”, istaknuli su u obrazloženju inicijative.

Mirza Delibašić je rođen u Tuzli 9. januara 1954. godine, a smatra se jednim od najboljih strijelaca u historiji evropske košarke.

Za jednog od 50 najboljih košarkaša FIBA-e proglašen je 1991. godine, dok je 2007. uvršten u Kuću slavnih.

Od 1962. do 1972. godine bio je član Košarkaškog kluba Sloboda, a dobitnik je mnogih sportskih i društvenih nagrada.

Sportska dvorana u Skenderiji u Sarajevu danas nosi ime po velikanu bh. košarke, kao i jedna ulica u Tuzli.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU