Mladi nezadovoljni subvencijom za stanove najavili proteste: “Premijeru, obmanuli ste nas”

Grupa predstavnika mladih koji su na konačnoj listi javnog poziva za dobijanje subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo danas je ispred zgrade Vlade KS organizovala press konferenciju na kojoj su izrazili svoje nezadovoljstvo iznosom od 4,800 KM, u odnosu na prvobitno obećanje.

Zakazali su i proteste za četvrtak.

Podsjetimo, Vlada KS je donijela Odluku o linearnoj raspodjeli 5,5 miliona KM na 1.142 aplikanta koji su uspješno prošli konkursnu proceduru za subvencije za kupovine stanova u ovom kantonu.

Prema toj raspodjeli, od planiranih 12.000 KM po kandidatu, Vlada KS će mladima podijeliti po 4.800 KM.

Iz neformalne grupe mladih danas su na samom početku naglasili kako se moglo predvidjeti da će broj prijavljenih biti mnogo veći nego ranije, a sve zbog izmijenjenih kriterija u odnosu na one koji su se primjenjivali ranije.

Budžet KS za 2023. bio je rekordan. Iznos od 4.800 KM (za mlade) najmanji je u zadnjih šest godina, a svjedočimo da je cijena nekretnina nikad veća. Iznos planiran mladima predstavlja samo 0,38 posto od ukupnog budžeta KS.

Treba podsjetiti i na sve izdatke kojima smo bili izloženi prilikom kupovine stanova – poput plaćanja poreza, sudskih taksi, sudskih vještaka, novih dokumenata. Svaki aplikant je na navedeno potrošio minimalno 2,500 KM, čime smo direktno ili indirektno, nas 1,141 napunili budžet iznosom većim od tri miliona KM, a što je 55 posto planiranog budžeta za mlade”, navela je jedna od korisnica subvencije, pocrtavajući da njihove žalbe nemaju veze sa političkim tokovima.

Podsjetila je i na objavu premijera KS, Nihada Uka, iz oktobra 2023. godine – u kojoj je naglasio kako će “KS razmotriti opciju povećanja pojedinačne subvencije koja je do sada iznosila 10,000 KM”.

Premijeru, obmanuli ste nas!”, dodala je.

Uk je je mlade pozvao na sastanak u srijedu (10.1.), a oni podcrtavaju kako su sastanak tražili i prije press konferencije, no da odgovora nije bilo.

Cijela grupa mladih, nas nekoliko stotina, zajedno ćemo se dogovoriti koji je naš naredni korak”, dodali su.

Između ostalog, već su zakazali i proteste za četvrtak u 12 sati, a koji će biti održani ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Kao jedan od problema ističu i činjenicu da je konačna lista objavljena 27.12.2023., te da nisu imali mogućnost žalbe.

Sramota je da nam nude najmanji iznos godinama, a najveće cijene stanova su ikada. Koju poruku mladima šalje Vlada?”, upitali su.

I nakon objave preliminarne liste, podsjetimo, brojne su bile reakcije u javnosti, prilikom čega je isticano kako kriteriji nisu bili odgovarajući, te da su otvorili prostor za manipulacije. O kriterijima i danas raspravljaju bivši i aktuelni ministar.

Tako je komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Bojan Bošnjak, danas naglasio kako stoji iza toga da kriteriji moraju biti bolji.

Vrlo brzo uslijedila je rekacija bivšeg ministra, Almira Bečarevića, sa zahtjevom da se objasne oni kriteriji i matematički izrazi koji nisu bili dobri.

The post Mladi nezadovoljni subvencijom za stanove najavili proteste: “Premijeru, obmanuli ste nas” appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU