21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Mladi Tuzlaci oduševili Makedonce: Za svoje inovacije nagrađeni na međunarodnoj izložbi

Na međunarodnoj izložbi inovacija, patenata, industrijskog dizajna, novih tehnologija i proizvoda MAKINOVA i EKONOVA 2019. koja je održana u Skoplju od 8 .do 10. novembra učestvovali su najbolji predstavnici državnih takmičenja iz Makedonije, Bugarske, Slovenije, BiH, Crne Gore i Srbije.

U konkurenciji osnovnih škola u obje discipline dodijeljeno su po tri medalje. Belmin Tukić učenik OŠ Pazar za koju je dobio pravo učešća na bazi izvrsnih rezultata sa Drżavne Smotre naučno tehničkog stvaralaštva mladih BiH u Bugojnu ove godine, a sada učenik prvog razreda Elektrotehničke škole je u disciplini EKONOVA osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju gdje je predstavio inovaciju za efikasno korištenje sunčeve energije Arduino solarni pratioc, pod mentorstvom prof. Damira Spahića.

mladi tuzlaci oduševili makedonce: za svoje inovacije nagrađeni na međunarodnoj izložbi

U naučno tehničkoj disciplini inovacije MAKINOVA 2019, Tahir Agić, učenik devetog razreda OŠ Mejdan Tuzla osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju za Arduino Car Stop ležeći policajac za bezbjednije kretanje pješaka, također pod mentorstvom prof. Damira Spahića.

Belmin i Tahir su na najbolji način predstavili Bosnu i Hercegovinu, škole iz kojih dolaze i svoju ljubav prema IT tehnologiji i inovacijama.

To je potvrdilo i interesovanje predsjednika Sjeverne Makedonije gosp. Steve Pendarovskog za njihove inovacije i njihov rad kao i maksimalan broj bodova devetočlanog žirija sastavljenog od eminentnih profesora i doktora nauka sa Univerziteta u Skoplju.

Međunarodna izloźba inovacija odrżana je u organizaciji Narodne tehnike Makedonije i Saveza inovatora Makedonije pod pokroviteljstvom predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog, a u saradnji sa Narodnom tehnikom BiH Sarajevo.

Ovo je veliki uspjeh za naše mlade inovatore i našu državu kao i motiv da proizvode još bolje i inventivnije tehnološke proizvode u BiH.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU