25.5 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Mladi Tuzlaci pomoću 3D print tehnologije prave veliki korak dalje u budućnost

  Počelo je obilježavanje sedmice kodiranja širom Evrope. U našoj zemlji obilježava se edukacijom mladih o 3D printanju pri rješavanju stvarnih problema u zajednici. Kroz radionice, učesnici će se upoznati sa 3D printingom i IT vještinama, gradeći sopstvene vještine rješavanja problema. U obuci će ujedno graditi vještine potrebne na tržištu rada, kako sada tako i u budućnosti.

  Maska na telefonu nije samo za zaštitu, tvrdi Omar Hurem koji je prototip plastične maske isprintao na 3D printeru. Ona omogućava priključenje 20 uređaja od kojih su neki za svakodnevnu upotrebu, neki ne.

  “Naprimjer, imamo flashlight koji bi mogao biti koristan za kampere. Njima bi se mogao plasirati. Nije svaki blok za svaku osobu. Imamo te striktno namjenjene. Ali postoje oni osnovni, powerbank, zvučnik, koji svima nama trebaju. Svi smo bili u toj situaciji da nam to nestane na telefonu”, pojasnio je Hurem iz Elektrotehničke škole u Tuzli.

  Da bi se ova maska dobila, bilo je potrebno odrediti parametre u posebnom programu, zadati komande. Printer uz pomoć plastične žice koja se topi i slaže sloj po sloj, formira predmet.

  Da bi se napravio privjesak, potrebne su tri minute. Koliko je vremena potrebno za printanje nekog predmeta, ovisi o veličini.
  3D printanje novina je kod nas ali mladi okupljeni u MIT udruženju, kupili su printer od vlastitih sredstava te ga koristili projekte poput prototipa SOS narukvice. Iskustva su odlučili podijeliti sa vršnjacima.

  “U sklopu tog projekta kojeg smo radili sa Ujedinjenim nacijama, oni su nam obezbjedili edukaciju gdje smo mi naučili te neke osnove koje su nam pomogle kasnije da radimo. Naravno, dosta smo morali da izučavamo samostalno. Bilo je tu i nekih grešaka i kvarova”, kazao je Tarik Džambić iz Udruženja građana MIT Tuzla.

  3D printanje se primjenuje u arhitekturi, dizajnu, informatici, mašinstvu, metlaurgiji, medicini. Mladi moraju stvarati sebi nova radna mjesta te pronalaziti rješenja koja mogu pokazati uz pomoć 3D printera, poručuju mladi.

  “U školi ne učimo mnogo o tome. Imamo profesore koji pokušavaju to implementirati, nadam se da će uspjeti. Mislim da će uskoro to sve biti veoma zastupljeno. Smatram da je korisno i želim naučiti o tome prije nego počnemo koristiti da bih i ja mogla pomoći u tome”, kazala je Melisa Kurtić iz Elektrotehničke škole.

  “To je upravo razlog ove radionice. Mladi moraju biti svjesni da sa porastom tehnologije, mora paralelno rasti i naša tehnološka pismenost. Ako ne raste, onda ćemo mi ostati potlačeni i nećemo znati ništa raditi”, kazao je Almedin Beganović iz MIT-a.

  A da Omar zna šta radi, pokazuje činjenica da je naredni korak printanje telefonske maske od fleksibilne gume koja će apsorbovati udarce.

  “Napravili smo prvi prototip koji nema elektronike, samo plastike. Sljedeći plan je napraviti MVP ( minimalno održiv proizvod) koji bismo mogli plasirati na tržište. Isto ćemo koristiti tehnologiju 3D printa”, naveo je.

  Koristeći se mogućnostima 3D printera, znatno se skraćuje vrijeme izrade i povećava razina kvaliteta modela i prototipa. Ova tehnologija i umjetna inteligencija budućnost su za kojom ne smijemo kasniti.

  (Izvor: N1)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA