Mladi u 20 bh. gradova šalju poruku protiv vršnjačkog nasilja

Dan ružičastih majica – Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja bit će obilježen u srijedu, 26. februara u 20 bh. gradova diskusijom djece i mladih o temi vršnjačkog nasilja i potom sadnjom drveta prijateljstva.

U saradnji sa pokretom mladih “Vrijedni pažnje”, World Vision BiH potiče djecu i mlade da jedni sa drugima otvoreno razgovaraju o veoma prisutnom problem nasilja među vršnjacima.

Dan ružičastih majica je prilika da se mladima, odgovornim odraslim osobama i društvu u cjelini, skrene pažnja na problem, uzroke i implikacije vršnjačkog nasilja u našim školama gdje se, prema posljednjoj Međunarodnoj studiji o samoprijavljenom prestupništvu u BiH, nasilje najčešće i događa.

Prema rezultatima studije, svako sedmo dijete bilo je uključeno u jedan ili više oblika prestupničkog ponašanja do svoje šesnaeste godine, a tri posto djece je izjavilo da su u školu odlazili sa hladnim ili vratrenim oružjem.

Istovremeno, svako jedanaesto dijete prijavljuje da je nasiliničke radnje činilo nad vršnjacima.

Kada se radi o nasilju među djecom, najčešće se događaju fizički napadi i zlostavljanje putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a to su ujedno i oblici nasilja koji se najmanje prijavljuju.

Nasilje se, prema istraživanju, najčešće događa u školama i prostorima oko škola.

Stoga će World Vision BiH i mladi članovi pokreta “Vrijedni pažnje” ovaj važni datum, prema preporukama studije, posvetiti prevenciji nasilnih oblika ponašanja među učenicima.

Diskusija će u 20 bh. gradova biti održana u formi pričaonice, gdje će djeca i mladi jedni sa drugima razgovarati o ponašanjima koja ih povređuju i alternativama nasilnom ponašanju.

Između ostalih, lokacije gdje će se u srijedu obilježiti Dan ružičastih majica su – Goražde, Istočno Sarajevo i Kalesija.

Osim spomenutih lokacija, Dan ružičastih majica se obilježava u Banovićima, Brezi, Doboju, Doboj Istoku, Ilijašu, Istočnoj Ilidži, Kaknju, Kneževu, Kotor Varošu, Lukavcu, Srednjem, Palama, Petrovu, Prnjavoru, Varešu, Sapni i Zvorniku, te u privremenim prihvatnim centrima Salakovac i Ušivak.

Video “Vrijedni pažnje”, koji govori o vršnjačkom nasilju i posljedicama koje ono ostavlja na djecu i njihov razvoj, moguće je preuzeti putem linka: VIDEO, saopćeno je iz World Visiona BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU