Mlijeko i mliječni proizvodi će poskupjeti zbog sirovina za proizvodnju

Industrija mlijeka i mliječnih prerađevina suočiće se sa povećanjem cijena sirovina, hrane, žitarica i svega što je neophodno za proizvodnju, što će sigurno uticati na konačnu cijenu proizvoda, zbog čega nadležne institucije vlasti treba da olakšaju poslovanje ovoj strateškoj grani privrede, kazao je predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić.

Ima mnogo mjera koje nadležni treba da donesu i osiguraju da ovaj sektor raste i napreduje, rekao novinarima Egrlić na početku sjednice Skupštine Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda.

On je naveo da, u svjetlu svih dešavanja u BiH i svijetu, industrija mlijeka i mliječnih prerađevina ima deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni i on je nešto niži od prosjeka.

On kaže da je pokrivenost uvoza izvozom oko 66 odsto, a u ovom sektoru je to negdje oko 53 odsto.

“Uvozimo 177 miliona KM prerađevina od mlijeka, od čega je samo sira oko 92 miliona KM, dok ukupno ova industrija i grana privrede izvozi oko 93 miliona KM”, naveo je Egrlić.

Prema njegovim riječima, hrana, energija i farmaceutska industrija su tri ključne grane privrede koje trebaju svakoj zemlji i BiH u tom smislu treba da radi na njihovom jačanju.

On smatra da bi bilo dobro da se podrži smanjenje i ukidanje akciza na gorivo, diferencirati stopu PDV-a, smanjiti poreze i doprinose na plate i tako rastereti privreda.

Egrlić je rekao da će Skupština Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH danas diskutovati o aktuelnim problemima i nekim tehničkim pitanjima, kao što su izbori u okviru ove asocijacije.

Predstavnik Mliječne industrije “99” iz Gradačca Indira Omeragić istakla je da se mljekarska industrija nalazi u velikim problemima zbog nastale krize i da nadležne institucije moraju odmah reagovati.

Omeragićeva kaže da imaju problema sa proljetnom sjetvom i ukoliko nadležne institucije ne preduzmu neke mjere, doći će do smanjenja stočne hrane.

Što se tiče same sjetve, ona je navela da su obezbijeđena sjemena koja su za 20 do 30 odsto skuplja nego prošle godine, a najveći problem je đubrivo koje je poskupjelo 300 odsto.

Ona je istakla da će zbog nastalih problema doći do poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda.

“Očekujemo da zajedno sa nadležnim institucijama rješavamo novonastale probleme”, rekla je Omeragićeva i dodala da pozdravljaju ukidanje akciza i smanjenje diferencijalne stope PDV-a. (Srna)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU