Mnogi građani nekoliko sekundi prije zemljotresa dobili upozorenje na mobitel

Ovo je prvi put da je zabilježen ovakav način obavještenja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Google servisa u BiH

Brojni građani BiH sinoć su nekoliko sekundi prije nego što su osjetili zemljotres dobili obavijest od Androidovog sistema upozorenja o potresu. U obavijesti je stajalo da je moguć zemljotres, kao i smjernice šta uraditi u slučaju zemljotresa.

Ovo je prvi put da je zabilježen ovakav način obavještenja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Google servisa u BiH. Pet do deset sekundi, koliko je prije nego se tlo zatreslo stigla obavijest, mnoge je iznenadila.

Androidov sistem upozorenja o zemljotrsu je poslao jasnu poruku da građani budu u pripravnosti, da su naknadni potresi uobičajeni tokom smirivanja tla, a navadene su i smjernice šta uraditi nakon potresa.

Među prvim smjernicama je da se obuku cipele, provjeri plin i zatvori glavni ventil i da se izbjegavaju oštećene zgrade. U drugom dijelu obavijesti se navodi da se radi o zemljotresu i procjenjenoj jačini s lokacijom mogućeg epicentra.

U zadnjem dijelu građanima je posavjetovano da uzmu zalihe za hitne slučajeve kao što je voda, da ugase manje požare ukoliko su se aktivirali, da ugase sve osigurače od struje te odu na više terene.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU