Mogu li se alkoholom ukloniti ogrebotine na automobilu?

Očuvati lak automobila netaknutim, bez ikakvih ogrebotina, praktično je nemoguće. Koliko god pazili, prije ili kasnije po karoseriji će se pojaviti ružna ogrebotina. Uz kasko osiguranje, popravak neće biti trošak, ali će se računati kao nezgoda, s mogućim uticajem na stopu polise.

Stoga, osim ako se ne radi o području gdje karoserija već ima nekoliko udubljenja ili je neko namjerno uništio lim, najbolje je izbjegavati popravak. U ovom slučaju postoje dvije mogućnosti: zaboraviti incident ili pokušati sakriti ogrebotinu. Prije nego što se bacite na posao, morate procijeniti mogućnost uspjeha. Ne mogu se sve ogrebotine riješiti pribjegavanjem ličnim vještinama.

Vrijeme koje je prošlo od pojave ogrebotine, njena dubina i veličina odlučujući su pri donošenju odluke isplati li se sam riješiti problem. S druge strane, automobili imaju nekoliko slojeva boje, najčešće tri: temeljni premaz koji se nanosi na lim kako bi se spriječila pojava hrđe i korozije, sloj boje i na kraju lak.

Kao što je slučaj s našom kožom, što je ogrebotina dublja, teže ju je sakriti. Iako na internetu postoji bezbroj rješenja za uklanjanje ogrebotina, nisu sva istinita. Postoje čak i neki koji mogu oštetiti karoseriju. U slučaju alkohola, na društvenim mrežama postoji nekoliko videa.

Iako, naizgled, trik s vatom i alkoholom djeluje, komentari uvjeravaju da više služi samo za uklanjanje prljavštine. Drugi ističu kako alkohol rješava problem samo na tri sekunde, koliko mu je potrebno da se osuši. Osim toga, alkohol bi mogao dugoročno oštetiti boju.

Osim toga, postoje razna rješenja za uklanjanje ogrebotina s karoserije:

1) Boja u spreju – boje karoserije toliko su raznolike da može biti teško pronaći tačnu boju. Najbolja stvar da izbjegnete razočaranje je nabaviti kod boje automobila ili naručiti boju od proizvođača.

2) Marker olovka – To je brzo rješenje za popravak malih ogrebotina, ali ne možete očekivati ​​dobre rezultate. Treba odabrati marker iste boje kao i automobil: ako je bijeli ili crni neće biti previše problema, ali za druge nijanse će biti komplikovanije.

3) Krpa za popravak ogrebotina – riječ je o maloj tkanini ili rukavici natopljenom sredstvom za poliranje koja se nanosi direktno na karoseriju nakon što je ona čista. Skriva male ogrebotine, ali ih ne popravlja; Ako su duboki, učinci su jedva primjetni, prenosi „Jutarnji“.

Mogu li se alkoholom ukloniti ogrebotine na automobilu? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU