Mostar u srijedu obilježava Svjetski dan izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica obilježit će se u srijedu, 19. lipnja, u Sportskom centru Kantarevac u Mostaru od 11 do 13 sati, u organizaciji predstavništva UNHCR-a u BiH uz potporu Fondacije Bosanskohercegovačka inicijativa žena (BHWI).

Za tu prigodu organizirat će se nogometni turnir pod nazivom “Koračajmo s izbjeglicama”, a koji će okupiti djecu izbjeglice i tražitelje azila koji borave u Prihvatnom centru za izbjeglice Salakovac i djecu iz lokalnih zajednica da inspiriraju djela solidarnosti s izbjeglicama širom svijeta i naprave zajedničke korake s njima.

Pored turnira, organizirat će se i “food fest” u sklopu kojega će stanovnici Centra za izbjeglice Salakovac pripremati svoja tradicionalna jela i dijeliti recepte sa zvanicama događaja.

Tijekom obilježavanja prisutnima će se obratiti predstavnica UNHCR-a u BiH Anne Christine Eriksson, u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Dragana Kovač te u ime te Sportskog saveza grada Mostara Dženan Šuta.

“Svjetskim danom izbjeglica nastojimo potaknuti djela solidarnosti s izbjeglicama širom svijeta u vrijeme kada govor mržnje i ksenofobija diktiraju naslove i dominiraju političkim diskursom, te želimo pokazati drugačiji narativ – toleranciju, povezanost i zajedničke vrijednosti”, navode organizatori.

Podsjećaju da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini oko 2,2 milijuna građana tražilo utočište u zemljama regije i širom svijeta, dok ih je oko 98.000 još uvijek interno raseljeno unutar zemlje.

(FENA) I.B.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU