Mostarac optužen za poreznu utaju

 Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Matka Golemca, rođenog 1980. godine u Mostaru, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi se tereti da je, u periodu od mjeseca decembra 2019. godine pa do polovine mjeseca juna 2020. godine, radeći u svojstvu direktora i odgovorne osobe za zastupanje pravne osobe “Dvor” d.o.o. Mostar, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih  obaveza, izbjegao plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 109.081 KM, za koju sumu je oštetio budžet BiH.

Optužnicom je predloženo izricanje mjere oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u navedenom iznosu.

Optuženi se tereti da je izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. dnevni.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU