18 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Muftija Fazlović: U danima najveće radosti ne zaboraviti one koji su u nevolji

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović uputio je čestitku svim muslimanima u povodu Ramazanskog bajrama, pozvavši ih da bajramsku radost podijele s komšijama i prijateljima te da u danima najveće radosti za sve muslimane ne zaborave one koji su u nevolji i poteškoćama.

Navodeći da je ramazan mjesec vjere i pokornosti Allahu dž.š, muftija Fazlović u svojoj bajramskoj poruci navodi da su za sve muslimane ovo posebni dani.

-Naša radost je u njima velika: ispunili smo još jedan obred i dočekujemo veliki blagdan. Ispratili smo mjesec koji je obilovao duhovnim uspinjućima, i nas kao pojedinaca, i naše zajednice. Jer, ramazan je mjesec bogobojaznosti i plemenitosti. Ove dvije njegove karakteristike su temeljne odrednice našeg posta i drugih vidova ramazanske pobožnosti – istakao je muftija Fazlović.

Bogobojaznost nas, kako podvlači, usavršava u našem duhu i okreće nas Allahovom licu. To je put s jasnim granicama i putokazima. On štiti od grijeha i upravo je, naglašava muftija Fazlović, post taj jaki štit.

Muftija tuzlanski poručuje također kako post oplemenjuje čovjeka i duh čin mekšim i blaženim te da se upravo u ramazanu najviše istaknu ljudska mudrost i duhovna zrelost te se na tim premisama može dosezati naslućena unutrašnja dalekovidost.

-Stoga je važno da i mi otvorimo kapije naših duša i primimo jedinstvene ramazanske blagodati. U tome je mogućnost da se utkamo u harmoniju pokornosti Bogu Jedinom i dobrotu koja je bitak stvorenog svijeta – poručio je muftija Fazlović.

- Oglašavanje - muftija fazlović: u danima najveće radosti ne zaboraviti one koji su u nevolji

On je na kraju svoje bajramske poruke pozvao vjernike da drugog dana Bajrama obiđu mezarja svojih najmilijih i šehitluke.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima