MUP KS: Smanjenje krivičnih djela, policija intenzivirala aktivnosti na svim poljima

U Kantonu Sarajevo bilježi se trend smanjenja broja krivičinih djela, navodi se u informaciji o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja za mjesec januar. 

U Informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova KS, prezentiranoj na sjednici Vlade KS, istaknuto  je da je tokom proteklog mjeseca registrovano 314 događaja sa obilježjem krivičnog djela, što je 68 događaja manje ili 17,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Ministar Admir Katica istakao je da je smanjenje broja krivičnih dijela navjećim dijelom zabilježeno u oblasti protiv imovine (razbojništva i teške krađe) i to za 40 događaja, te da je u toj oblasti Uprava policije u proteklom periodu poduzela značajne aktivnosti, ali da su one intenzivirane i na drugim poljima.

Smanjen je i broj krivičnih djela u oblasti javnog reda i pravnog prometa (za šest), zdravlja ljudi (za pet),  dok je povećanje evidentirano u oblasti protiv života i tijela (za pet događaja), te braka, porodice i mladeži (za jedan događaj više).

– Tokom januara i  februara na području našeg kantona izvršena  su krivična djela koja su uznemirila građane. Svjesni smo njihove zabrinutosti, ali im poručujemo da je policija na terenu i  da se intenzivno poduzimaju sve neophodne  aktivnosti na prevenciji i istraživanju počinjenih  krivičnih djela. U fokusu policije su  kriminalne grupe povezane s organiziranim kriminalom – naveo je ministar Katica, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU