MUP KS – U Sarajevu na dvije lokacije oštećeni stakleni portali pekare ‘Manja’

U ulici Koševo, u sarajevskoj općini Centar i ulici Džamijska, Općina Novo Sarajevo jutros su oštećeni stakleni portal pekare ‘Manja’.  

– MUP-u Kantona Sarajevo prijavljene su dvije lokacije, jutros u 04.30 sati ulica Koševo, područje općine Centar Sarajevo, da je oštećen stakleni portal, i u ulici Džamijska, općina Novo Sarajevo  jutros u 06.00 sati, također oštećenje staklenog portala – kazala je Feni glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić. 

Istakla je da će biti rađen uviđaj te da će biti poduzete radnje u vezi stim.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) oglasila se jučer saopćenjem u kojem se navodi da je pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka, a koji je prodavala pekara ‘Manja’. 

– Povodom povećanog interesa javnosti i učestalih medijskih objava, ovim putem želimo obavjestiti javnost da je u toku redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo krajem prošle godine, izvršen nadzor nad poslovanjem privrednog subjekta ‘Krajina Klas’ d.o.o. Banja Luka, Poslovna jedinica Pekoteta ‘Manja’ Vogošća. U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su u skladu sa Zakonom o veterinarstvu poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije – saopćili su jučer iz FUZIP-a.

Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog i proizvod deklarisan kao ‘burek mini zaleđeno’, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60 posto), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača ‘Krajina Klas’ d.o.o. Banja Luka.

Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina. 

S obzirom da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske Unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa, naveli su iz FUZIP-a.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU