MUP KS: Za upotrebu pirotehničkih sredstava kazne od 300 do 1.200 KM

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo od sutra, 20. decembra do 15. januara 2024. godine, provodit će pojačane sigurnosne mjere i kontrole na području Kantona Sarajevo, gdje se povodom nastupajućih praznika očekuje veliki broj dolazaka domaćih i stranih turista.

Iz MUP-a KS podsjećaju građanke i građane, ali i sve goste, da je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena novčana kazna u iznosu od 300 do 900 KM za prekršaj protiv osobe koja na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa.

Ukoliko to rade djeca i maloljetnici, njihovi roditelji ili staratelji mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM.

Iz MUP-a KS upozoravaju da je usljed korištenja pirotehničkih sredstava moguće zadobiti teške opekotine, teško oštećenje sluha i vida, kao i povrede prstiju i cijele šake, koje mogu rezultirati trajnim invaliditetom. 

Uprava policije MUP-a KS apelira na sugrađane da ne koriste i da ne omogućavaju djeci i maloljetnicima korištenje pirotehničkih sredstava, te da svi iskažu odgovornost prema osjetljivim kategorijama i sugrađanima s različitim zdravstvenim problemima koje zvučni i svjetlosni efekti pirotehničkih sredstava posebno uznemiravaju.

Također, dokazane su i izuzetno štetne posljedice pirotehničkih sredstava na zdravlje i dobrobit životinja.

Uprava policije MUP-a KS će, kao i prethodnih godina, ostvariti saradnju s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove u aktivnostima suzbijanja nelegalne distribucije i korištenja pirotehničkih sredstava na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz MUP-a KS.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU