MUP KSB: Pojačane aktivnosti koje su usmjerene na sprečavanju požara u Središnjoj Bosni

Policijski službenici Uprave policije MUP-a SBK/KSB kao i ranijih godina poduzimaju preventivne aktivnosti koje su usmjerene na sprečavanju požara, koji su posebno aktuelni u ovom periodu. Radi se o požarima koji su uzrokovani paljenjem korova na njivama i drugim površinama, koji nerijetko se prenesu i na šumska područja.

Takvi požari obično za posljedicu imaju veliku materijalnu štetu koja se ogleda kroz uništavanje šuma na većim površinama, ali i pašnjaka i voćnjaka. Također, evidentne su materijalne štete na stambenim, kao i pomoćnim objektima, posebno u ruralnim područjima.  

Shodno navedenom, ovom prilikom apelujemo na građane da obrate pažnju na paljenje vatre u blizini navedenih područja, a posebno u vrijeme jakog vjetra koji omogućuje brzo širenje požara, što u mnogome otežava njegovo gašenje.

Pored preventivnog djelovanja, policijski službenici će u saradnji sa nadležnim institucijama, djelovati i represivno u cilju otkrivanja i sankcionisanja onih osoba koje paljenjem korova i drugih lako zapaljivih materija u prirodi izazivaju požare, odnosno izazivaju opću opasnost za ljude i imovinu. U Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine.

Ukoliko primjetite požare koji bi mogao izazvati navedene posljedice prijavite ih odmah najbližoj policijskoj stanici na besplatni broj telefona 122, ili vatrogasnoj jedinici na broj 123.

IZVOR: www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU