MUP SBK izradio bazu podataka o prometnim nezgodama

Dana 14.04.2021. godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova od strane ministra unutrašnjih poslova i policijskog komesara MUP-a, upriličen je prijem predstavnika BIHAMK-a BiH, isti su uručili vrijednu donaciju u tehničkoj opremi (GPS uređaje), koji će se koristiti prilikom vršenja uviđajnih radnji kod prometnih nezgoda.

U periodu od 2017. do 2020. godine u kontinuitetu je zabilježen pad ukupnog broja prometnih nezgoda na području Srednjobosanskog kantona, u istom periodu zabilježen je značajan pad broja prometnih nezgoda sa smrtnom posljedicom, kao i sa teškim tjelesnim povredama.

U cilju zadržavanja trenutnog stanja i težnje za njegovim poboljšanjem ovo ministarstvo je vlastitim resursima formiralo veoma vrijednu i značajnu softversku web aplikaciju usklađenu sa Pravilnikom o načinu prikupljanja statističkih podataka o prometnim nezgodama, donesenim od strane Ministarstva prometa i komunikacija BiH i CADaS protokolom, koji je razvijen od strane Evropske Komisije.

Prednosti ovakvog načina vođenja statističkih podataka o prometnim nezgodama je sama harmonizacija prikupljenih podataka, omogućavanje preciznijeg, kvalitetnijeg i lakšeg prikupljanja podataka na terenu, to jeste na samom mjestu prometne nezgode, što u konačnici znači kvalitetniju analizu uzroka, toka i posljedice same prometne nezgode, pojedinačno ali i zbirno u kontinuitetu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU