Murphy: Ključni trenutak za FBiH

Sastanak u Sarajevu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, nakon sastanka sa ambasadorom SAD-a Michaelom Murphyjem i šefom EU Delegacije u BiH Johannom Sattlerom, izjavio je kako dvojica diplomata stoje iza Vlade FBiH i podržavaju njen rad, tako što su spremni da rade na svim projektima koje je Vlada utvrdila kao prioritetne, a koji, kako je kazao, vode na euorotlantski put.

“Mi smo sa svoje strane kao Vlada prezentirali svoje prioritete. Drago mi je da smo se našli na većini tih prioriteta. Ključna je vladavina prava i beskompromisna borba protiv korupcije”, rekao je Nikšić.

On je također rekao da ne treba čekati izgradnju Palate pravde sa početkom primjene Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala, o čemu je najavio da će razgovarati s predstavnicima VSTV-a.

Dodao je da je u tom smislu potrebno razgovarati o iznalaženju adekvatnog prostora za formiranje Odjela federalnog tužilaštva.

“Kolokvijalno nazvanog federalnog uskoka i Odjela u Vrhovnom sudu koji bi procesuirao ono što taj poseban odjel u svojim istragama utvrdi kao djela korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Nikšić.

Premijer Federacije BiH naglasio je da je ovom prilikom bilo govora i o fiskalnoj reformi i energetskoj tranziciji.

“Mi smo ih upoznali i o izazovima koji se nalaze pred federalnom Vladom. Vlada je sve do sada provela jednoglasno. Pred nama su izazovi kako ćemo atmosferu iz Vlade prenijeti u Parlament. Iskazali smo čvrsto opredjeljenje da ne odustajemo od ključnih prioriteta”, rekao je Nikšić.

Murphy: Čelnici Federacije BiH sada imaju priliku nadoknaditi propušteno

Američki ambasador Murphy je poručio kako cijeni učešće premijera Nikšića i njegovog kabineta na sastanku te im zahvalio na iskazanoj predanosti euroatlantskim težnjama Bosne i Hercegovine i konkretnim reformama koje su potrebne za njihovu realizaciju.

“Ovo je ključni trenutak za Federaciju BiH. Nakon četiri godine tehničkog mandata uz neznatnu realizaciju ključnih reformi, čelnici Federacije BiH sada imaju priliku nadoknaditi propušteno. To znači rješavanje svakodnevnih pitanja koja brinu građane poput inflacije, obrazovanja i zapošljavanja. Isto tako, to znači odmicanje od uvijek istih etnonacionalističkih nesuglasica koje su uvijek i iznova paralizovale napredak”, kazao je Murphy.

On je dodao da su tokom jutrošnjeg sastanka razgovarali o nekima od ovih reformi.

“Prvenstveno segment koji je spomenuo premijer Nikšić u njegovom obraćanju, a to jeste pitanje vladavine prava i donošenje svih potrebnih propisa koji će omogućiti i odgovarajuće upravljanje i transformaciju javnih preduzeća kako bi se omogućilo kreiranje još više novih radnih mjesta, kazao je Murphy.

“To, isto tako, znači i prvenstveno donošenje Zakona o Južnoj interkonekciji koja bi omogućila postojanje više izvora snabdijevanje prirodnim gasom, te otvorila nova radna mjesta, vjerujem na stotine, ako ne i hiljadu novih radnih mjesta. Apelujemo na lidere stranaka, kao i na Vladu FBiH, da omogući da ovaj Zakon bude donesen što je prije moguće i ne samo on nego i svi ostali bazični propisi koji su neophodni za reforme”, kazao je on.

Murphy je rekao da Vlada SAD sa današnjeg sastanka želi da pošalje dvije ključne poruke – da su spremni pomoći svim onim liderima koji su spremni da isprazne priče pretvore u konkretne priče, u konkretan napredak i reforme za dobrobit građana BiH.

“Isto tako smatrat ćemo odgovornima one koji odaberu da prokockaju ovu priliku za promjenu, zarad čisto vlastitih uskih interesa. Prilike kao što je ova veoma su rijetke i, ukoliko ih se propusti, propuštene su zauvijek, nema nazad. Nadam se da će ova Vlada FBiH u potpunosti iskoristiti ovu šansu”, rekao je Murphy.

Sattler: Želimo iskoristi činjenicu da imamo sazive vlada koje žele raditi više i bolje

Šef EU Delegacije, ambasador Johann Sattler uoči sastanka je kazao da EU čvrsto stoji iza vlade Federacije BiH, ali i svake druge vlade koja je spremna na EU put.

Sattler je rekao da je odluka EU da dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini bio signal građanima BiH, ali i zadaća za sve nivoe vlasti da moraju raditi još više i još intenzivnije.

“Moja šefica Ursula von der Leyen je prije nekoliko sedmica u Bratislavi rekla nešto veoma bitno, rekla je da trebamo iskoristiti naredni period za jedan ubrzan proces integracija, za bržu dinamiku integrisanja na tržište EU”, naveo je Sattler.

Šef Delegacije EU u BiH istakao je potrebu za intezivnom regionalnom saradnjom, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali je istakao da se može očekivati i više novca iz EU fondova.

“Naša podrška nije samo deklarativna, želimo iskoristi činjenicu da imamo sazive vlada koje žele raditi više i bolje. Moram naglasiti da proces EU integracija podržava 90 posto građana u FBiH”, dodao je Sattler.

Kazao je i kako se razgovaralo i o suštinskim egzistencijalnim problemima, poput reforme poreznog sistema te je naveo i problem državnih preduzeća koja su teret za budžete.

“Imate još uvijek 500 preduzeća iz Titovog doba koje predstavljaju teret za budžete, a i dalje su pod upravom političkih subjekata”, kazao je Sattler.

Dodao je da se govorilo o potrebi privlačenja investiticija, ali i o drugim pitanjima koje se tiču slobode medija, okupljanja i borbe protiv kriminala.

“Predali smo listu za EU prioritetnih pitanja Vladi FBiH, njih 27. Zadavoljstvo mi je čuti da će se 3 ili 4 stavke rješavati već na sljedećoj sjednici Vlade. Naše ruke su pružene Vladi FBiH, ali i drugima koji su spremni da rade i radujemo se nastavku ovog dijaloga”, zaključio je Sattler.

Sastanak sa članovima Vlade Federacije BiH, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ambasada SAD organizovali su u okviru najavljenog političkog dijaloga sa vlastima u FBiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU