32.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Muzej II zasjedanja AVNOJ-a zabilježio više od 18.000 posjeta

  Muzej II zasjedanja AVNOJ-a do 15. oktobra obišlo je 18.417 posjetilaca, najveći broj njih dolazi iz Bosne i Hercegovine, a potom iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

  Direktorica Muzeja Emsada Leko, naglašavajući da su naročito brojne posjete iz Slovenije.

  – Iz godine u godinu povećava se i broj posjetilaca iz Evrope (Italija, Njemačka, Austrija, Švedska, Norveška, Švicarska, Grčka, Francuska), kao i iz drugih dijelova svijeta. Studenti i profesori sa univerziteta iz zemalja Evropske unije su naši česti gosti. Raduje nas što smo u ovoj godini imali posjete školskih ekskurzija iz Republike Srpske te zapadne Hercegovine, što je ranijih godina bilo vrlo rijetko – navela je ona.

  Leko ističe da je u ovoj godini dopunjena i zbirka crteža Božidara Jakca nakon što je u Federalnom ministarstvu kulture i sporta u februaru izvršena primopredaja 44 umjetnička djela Jakca koja su dio vrijedne zbirke Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a.

  Direktorica Muzeja podsjeća da je u okviru te institucije od 1963. do rata 1992. godine djelovala umjetnička galerija pod nazivom Mala galerija. U njoj su izlagali poznati jugoslavenski slikari i skulptori, objavljivani su katalozi izložbi i monografije likovnih umjetnika. U ratu 1992-1995. zgrada Muzeja je devastirana, a fundus uništen i opljačkan. Tada je nestala i većina radova iz umjetničke zbirke Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a. Godine 2012. iz Muzeja savremene umjetnosti RS u Muzej II zasjedanja AVNOJ-a vraćena su 292 crteža Božidara Jakca.

  – Tada smo odlučili da adaptiramo izložbeni prostor za ponovno otvaranje umjetničke galerije i uradili projekt “Uređenje umjetničke galerije u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a”. Projekt je realiziran podrškom Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta. Tada su izvedeni građevinski radovi u unutrašnjem dijelu zgrade Muzeja predviđeni za galerijski prostor i dizajnersko oblikovanje prostora – ustvrdila je Leko.

  Podsjetila je da su u 2018. godini vraćena Muzeju spomenuta 44 crteža Božidara Jakca koja su anonimno predata Ambasadi BiH u Beogradu.

  – Naš izložbeni prostor više nije dovoljan za postavljanje cijele zbirke crteža Božidara Jakca koju sada posjedujemo te nam je cilj da postojeći prostor adaptiramo. U takvom prostoru crteži bi bili izloženi kao stalna postavka. Pored toga dobit ćemo i zaseban prostor za povremene izložbe – podvukla je.

  Direktorica Muzeja podvukla je da je potrebno uraditi određene građevinske radove, dizajniranje novog prostora i nabavku staklenih ploča između kojih će biti stavljeni vraćeni crteži.

  Muzej II zasjedanja AVNOJ-a trenutno posjeduje 336 crteža Božidara Jakca, dva umjetnička plakata i deset ulja na platnu drugih umjetnika.

  Govoreći o aktivnostima koje trebaju biti realizovane do kraja godine, Leko navodi da će 27. oktobra biti izvedeno autorsko djelo Hasije Borić “Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi”.

  Također, počele su pripreme za manifestaciju Dani AVNOJ-a u Jajcu 2019. te će akademija povodom 76. godina drugog zasjedanja AVNOJ-a biti održana 30. novembra.

   

   

  (agencije/Jajce Online)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU