Na Aerodromu Sarajevo oduzeti lijekovi i suplementi

Ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) oduzele su veću količinu robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH.

Kako je saopćeno iz UIO BiH, na Aerodromu Sarajevo ovlašteni službenici UIO, u suradnji sa službenicima Granične policije BiH, oduzeli su veću količinu lijekova, suplemenata i druge robe za koju su potrebne posebne dozvole za uvoz u BiH. Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 47.000 KM.

Aktivnosti je proveo Zajednički tim CCP/AIRCOP (uspostavljenog u okviru projekta UNODC-a za promoviranje vladavine prava i dobrog upravljanja kroz ciljane mjere jačanja graničnih kontrola u lukama i aerodromima u Jugoistočnoj Evropi). Tom prilikom je izvršen pregled prtljaga stranog državljanina, koji je u BiH doputovao iz Republike Srbije, redovnom avionskom linijom Beograd – Sarajevo.

– Prilikom kontrole kod osobe je pronađena i oduzeta veća količina robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH, kao i robe stranog porijekla komercijalnog karaktera koja prilikom ulaska u carinsko područje BiH nije prijavljena carinskim organima. Riječ je o lijekovima, infuzijama, suplementima, kremama za sunčanje i drugoj robi, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na iznos od 47.000 KM. Protiv učinioca opisanih nezakonitosti su poduzete zakonom propisane mjere i radnje – navode iz UIO-e.

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizirana oprema, donirana od Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od UNDP/UNODC-a.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i anonimni. 

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU