Na brežuljku kod Novog Travnika bdije 12 kamenih stražara, znate li zašto su postavljeni?

Na brežuljku u Novom Travniku nalaze se neobične skulpture 12 kamenih vojnika koje i danas plijene pažnju. Nekropola žrtvama fašizma, tzv. spomenik Smrike, arhitektonsko je i socijalističko naslijeđe bivše Jugoslavije koje je 2012. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Podignut je 1975. godine u znak sjećanja na 700 žrtava fašističkog terora iz 1941. godine, piše Pixsell.

Dvanaest kamenih vojnika, koji predstavljaju simboličan grob podignut u znak sjećanja na pokojne čije se tijelo nalazi drugdje, umjetnička je zamisao beogradskog arhitekta Bogdana Bogdanovića, jednog od najpoznatijih i najuspješnijih graditelja memorijalne arhitekture u jugoistočnoj Europi. 

Čuvari nedužnih

Svaka skulptura predstavlja čuvara s razrogačenim očima koji bdije s vrha brežuljka. Njihova simbolična prisutnost podsjeća na vojne osmatračnice, koje su uvijek smještene na uzvisini. Spomen-ploča koja se nalazi na samom početku terasastog stubišta koje vodi do spomenika sačinjena je tako da podsjeća na stećak, a tekst na njemu je ispisan ćiriličnim i latiničnim pismom te formom podsjeća na epigrafiku bosanskih stećaka.Dvanaest megalitskih kamenih stražara zauvijek treba ostati na tom mjestu, širom otvorenih očiju. Oni su čuvari nedužnih, na straži sa zadatkom da spriječe stradanje.

www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU