Na današnji dan 1993.godine humanitarni konvoj “Bijeli put” stigao u Lašvansku dolinu


„Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ zasigurno je najsvjetlija epizoda u Domovinskom ratu koja je pokazala humanost i zajedništvo Hrvata u BiH i Hrvatskoj.

Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić.

Cilj konvoja bio je prenijeti hranu i lijekove za bolnicu u Novoj Biloj, koja je bila na krajnjim granicama izdržljivost, a glad je opasno prijetila cjelokupnomhrvatskom stanovništvu opkoljene Lašvanske doline.

Tako je nakon 248 dana, 20. prosinca 1993.godine, probijena potpuna blokada Lašvanske doline.

Na današnji dan 1993.godine humanitarni konvoj “Bijeli put” stigao u Lašvansku dolinu

„Bijeli put je podsjetnik na ljude koji su u najtežim ratnim okolnostima, u prosincu 1993., odlučili pomoći drugima dovodeći u opasnost vlastite živote, bilo da su oružjem branili domove i zavičaj napadnutih, bilo da su svoje znanje stavili na raspolaganje ranjenicima i stradalnicima, bilo da su svoju humanost usmjerili na organizaciju pomoći i njezinu dostavu ranjenicima i ostalim stradalnicima u Srednjoj Bosni“.

 

Slobodan Lang

 

„To je vrijeme u životima brojnih obitelji Srednje Bosne kada se život mjerio brojem poginulih, brojem ukopa, koji su obavljani noću, brojem ranjenih, nestalih, brojem odbijenih napada, obranjenih položaja, količinom strepnje koju smo potiskivali negdje u dubini duše iščekujući nove napade, pothranjujući nadu da ćemo opstati još jedan trenutak, sat, dan, tjedan. Bili su to dani u kojima je svuda oko nas bila smrt, tama, bol, patnja, neizvjesnost.“

  •     „Naša radost zbog samoga susreta bila je iznad osjećaja odbačenosti, samoće, iznad svih dotadašnjih prijetnji i opasnosti s kojima smo živjeli iz dana u dan često promišljajući jesmo li uopće dostojni radovati se. Imali smo dojam, makar na trenutak, da je sve oko nas zaustavljeno, da je stiglo jedno novo svjetlo, da je ovo poseban predbožićni ugođaj.Vi ste nam donijeli i darovali to posebno svjetlo, jednu neshvatljivu snagu koja nas je nosila u našoj borbi za opstanak, jer znali smo da je istina neuništiva, dobro će pobijediti zlo, život smrt, a ljubav mržnju. Bili smo počašćeni što imamo mogućnost svjedočiti našu radost zbog toga susreta, što možemo vidjeti vaša srca, vašu vjeru, vašu spremnost da prinesete sebe kao žrtvu, za nas za život ranjenih i tek rođenih u Franjevačkoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić”.

 

Monografija „Bijeli put:Pobjeda dobra u ratu“

General Tihomir Blaškić

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU