Na Humu podignuta zastava BiH povodom Dana nezavisnosti

Podizanjem zastave na brdu Hum i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine počelo je obilježavanje Dana nezavisnosti nase zemlje. Svečanosti su prisustvovali prisustvovali zvaničnici Grada Sarajeva te predstavnici općina i ostali predstavnici kantonalne i općinske vlasti.
Članovi Predsjedništva BiH ovog puta nisu prisustvovali svečanosti na Humu zbog učešća na Diplomatskom forumu u Antaliji od 1. do 3. marta.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

  • Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? – glasilo je pitanje na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine čiji je rezultat otvorio put BiH ka samostalnosti, suverenosti, slobodi i demokratiji.

Prema zvaničnim podacima, glasalo je ukupno 2.073.568 glasača, što je bila izlasnost od 63,7 posto. Čak 99,7 posto izašlih građana na referundum bilo je za nezavisnost i napuštanje Jugoslavije koja je bila u raspadu, Slovenija i Hrvatska su već izašle iz tog federalnog državnog okvira.

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU