13 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Na Kupresu otvoreno prvo muzište za ovce u BiH – flash.ba
Prije nekoliko dana na farmi obitelji Romić na Kupresu počelo je sa radom prvo muzište za ovce u Bosni i Hercegovini. Kako bi olakšali rad pastirima OPG “Romić” investirao je 50.000 KM u nabavku opreme i izgradnju objekta. O ovoj investiciji, prvoj u BiH Ante Romić, vlasnik OPG-a nam je izjavio:

-Ovo je trenutno na području BiH prvo izmuzište za ovce. Ima izmuzišta za koze, krave ali ovo je prvo za ovce. Izmuzište je nabavljeno u Austriji u Tirolu. Plaćeno je gore negdje oko 13 tisuća eura tako da nas je ukupna investicija s objektom izišla 50.000 KM. Posao nije brži nego je lakši u odnosu na ručnu mužu ovaca. Mi smo ovih godina imali probleme s mužom jer ljudima oteknu ruke na muži od 200 ovaca a kamoli od 500 komada. Sa ovim strojem možemo musti do 1000 komada ovce a da nikoga ne bole ruke. Radnici koji su prije radili ručno, mogu se razboljeti, mogu otići, zato smo mi investirali u ovaj posao kako bi ga mogli obiteljski raditi. Dakle da ne zavisimo ni od koga”, govori Ante za Flash.ba

na kupresu otvoreno prvo muzište za ovce u bih – flash.ba
ante romić postavlja sisaljke za mlijeko foto: srećko stipović
na kupresu otvoreno prvo muzište za ovce u bih – flash.ba
pastir izudin s lakoćom pomuze ovce foto: srećko stipović

Čujemo da s Vama radi i žena, odnosno vaša supruga?

– Da, radi sa mnom i supruga. Ne možemo mi jedno bez drugoga. Mi smo 40 godina u braku i sve poslove zajedno radimo. Mi smo i dan i noć skupa. Od ovoga posla može se živjeti. Živjeli su moji djedovi, pradjedovi, ja sam othranio šestero djece zahvaljujući stočarstvu. Petero je završilo fakultete i imam jednoga u srednjoj školi. Moj sin je doktorirao veterinu i kada treba zamijeniti čobana koji ode kući on čuva ovce. Sada je i država kroz poticaje pomogla stočarstvo i ne vidim ni jednoga razloga da se mladi ljudi ne bave ovim poslom”, kaže na kraju našega razgovora Ante, vlasnik OPG Romić na Kupresu.

Više o ovoj farmi pogledajte u video uratku.

Tekst i foto: Srećko Stipović


flash.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU