Na području Tuzle nema potvrđenih slučajeva infekcije od koronavirusa

Na području grada Tuzla, zaključno sa današnjim danom, nema potvrđenih slučajeva infekcije niti oboljenja od koronavirusa, saopćeno je iz Kriznog štaba Grada Tuzla.

Do današnjeg dana pod zdravstveni nadzor stavljena je ukupno 31 osoba (povratnici iz zemalja za koje je Federalni krizni štab izdao naredbu).

Sve osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom su bez simptoma, a za devetnaest osoba zdravstveni nadzor je završen i one su se vratile redovnim aktivnostima.

Na današnji dan na području grada Tuzla je još 12 osoba pod zdravstvenim nadzorom, od kojih za četiri osobe zdravstveni nadzor ističe sa današnjim danom.

Iz Kriznog štaba Grada Tuzla pnovno podsjećaju javnost na sadržaj saopštenja koje su izdali u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, broj 01-33-SL/2020 od 3.3.2020. godine, a u cilju praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane koronavirusom (COVID 19).

U vezi s tim, Krizni štab Grada Tuzla izdaje preporuku da se svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzle otkažu planirane ekskurzije i organizirana školska putovanja van Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu činjenicu da je trenutno sezona gripe, preporučuje se svim učenicima i uposlenicima u školama da ne dolaze u školu ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti.

Istovremeno, preporučuje se zaposlenicima javnih i privatnih predškolskih ustanova (vrtića) da ne dolaze na posao, ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti.

Također se preporučuje roditeljima čija djeca borave u vrtićima da ne dovode djecu u vrtić, ukoliko djeca imaju simptome respiratornih bolesti.

Iz Kriznog štaba Grada Tuzla posebno apeluju na građane da se pridržavaju i sprovode sve navedene preporuke, te skreću pažnju direktorima javnih ustanova da se prema važećoj naredbi Federalnog kriznog štaba pod zdravstveni nadzor stavljaju povratnici iz Kine, Italije, Irana i Južne Koreje, kao i da se ta lista zemalja može ažurirati isključivo na osnovu naredbe Federalnog kriznog štaba. (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU