Na području ZDK oduzete 222 dozvole za nošenje oružja

Vođeni nedavnim tragičnim događajima na Cetinju, gdje je izvršen nezapamćen masakr nad mješanima tog mjesta, istražili smo ko može dobiti dozvolu za nošenje oružja u našoj zemlji. Samo prošle godine na području ZDK oduzeto je 222 komada oružja.

Ulični obračuni oružjem, ubistva i samoubistva odavno su postali sastavnim dijelom crnih hronika, a kako i ne bi kada je do ilegalnog oružja vrlo lako doći. Dovoljno je samo pročitati oglase i bez puno muke nabaviti različite vrste oružja po ne tako visokim cijenama

Prema riječima Elvedina Fišeka, glasnogovornika Uprave policije MUP-a ZDK, tokom prošle godine na području ovoga kantona izdato je 2064 odobrenja za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije dok je u upravnom postupku  oduzeto 222 komada oružja, preko 80 komada različitih vrsta nelegalnog oružja, te više hiljada komada municije.

Opći uslovi za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja su da je lice navršilo 21 godinu života, da ima opravdani razlog za nabavljanje oružja, nije osuđivano za krivično djelo, odnosno da se protiv lica ne vodi istraga ili krivični postupak, a u posljednje dvije godine lice nije kažnjeno za prekršaj protiv javnog reda i mira sa elementima nasilja. Također, zakon propisuje da ne postoje okolnosti kao što je češće i prekomjerno uživanje alkohola, narkotičkih ili drugih omamljujućih sredstava, poremećeni porodični, susjedski odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje, te drugi poremećaji u ponašanju”, ističe Fišek. Naglasivši da su posebni usluvi za izdavanje dozvole za nabavljanje oružja da je lice zdravstveno sposobno za držanje i nošenje oružja, raspolaže tehničkim znanjem i vještinom za pravilno rukovanje oružjem i da poznaje propise koji se odnose na držanje i nošenje oružja, da ima uslove za siguran smještaj i čuvanje oružja, Fišek ističe da se uvjerenje može izdati i članovima sportskih streljačkih organizacija koji se aktivno natječu u streljaštvu te licima sa položenim lovačkim ispitom, kao i zaposlenicima agencija za zaštitu ljudi i imovine.

Prema riječima našeg sagovornika u praksi su se pokazali najčešćim razlozi za oduzimanje oružja i oružnog lista- činjenje krivičnih djela, prekršaja sa elementima nasilja, poremećeni obiteljski i susjedski odnosi, prekomjerno uživanje alkohola, agresivno i ekscesno ponašanje te drugi poremećaji u ponašanju.

„Odredbama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u Zeničko-dobojskom kantonu propisane su sankcije koje se mogu izreći za krivična djela propisane ovim zakonom- kazna zatvora do 3 godine, novčana kazna od 300-1.500 KM i mjera sigurnosti oduzimanje oružja. Za prekršaje Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u Zeničko-dobojskom kantonu određene su novčane kazne kao i zaštitne mjere za fizička lica i to u iznosu od 200 KM  do 1.000 KM te za pravna lica u iznosu od 3.000 KM do 15.000 KM“, kaže Fišek.

Prema važećim zakonima u BiH, osobe koje posjeduju oružje, podliježu medicinskom i psihološkom vještačenju, a uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije u trajanju od 10 godina izdaju ovlaštene zdravstvene ustanove sa liste koju utvrđuje Ministarstvo zdravstva ZDK po mjestu prebivališta fizičkog lica, u kojem se donosi mišljenje članova zdravstvene komisije u sastavu ljekara oftamološke, neurološke, psihijatrijske i psihologijske specijalnosti i ljekara specijaliste medicine rada.

“Uprava policije MUP-a ZDK poziva građane da se s punim povjerenjem obrate policijskim službenicima i na potpuno anoniman način prenesu svoja saznanja o svim nezakonitim radnjama, a posebno o osobama za koje sumnjaju da mogu nezakonito koristiti ili zloupotrijebiti oružje, bez obzira da li se radi o osobama čije je mentalno zdravlje narušeno ili su u pitanju zdrave osobe.  Svoja saznanja građani mogu prenijeti policijskim službenicima Uprave policije ZDK putem poziva na besplatni broj telefona 122, putem maila mupzdk@mupzdk.gov.ba ili direktnim kontaktom sa policijskim službenicima na terenu“, apeluje na kraju Fišek. (M. H.)

The post Na području ZDK oduzete 222 dozvole za nošenje oružja appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU