6 C
Sarajevo
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Na pomolu bezbolno rješenje za otpad iz TE Tuzla!?

Gradska uprava grada Tuzla ponudila je alternativno rješenje “Elektroprivredi BiH” za odlaganje šljake i pepela iz Termoelektrane Tuzla. Prvobitno je bilo predviđeno da se otpad odlaže na jezero Kop Šićki Brod, čemu su se žestoko usprotivili mještani koji žive u blizini jezera, ali i ekološka udruženja.

Gradska uprava Tuzla ponudila je jedno od mogućih i poželjnih rješenja za trajno i ekološki prihvatljivo zbrinjavanje šljake iz Termoelektrane Tuzla i njeno odlaganje u podzemne prostore nastale izluživanjem slanice na lokalitetu Tetime, pišu Nezavisne.

“Već je ‘Elektroprivreda’ počela s analizama i to je neki, rekao bih, mali projekat. Treba cijevima transportovati pokvašenu šljaku do podzemlja rudnika Tetima. Na taj način oni se rješavaju šljake, ne ugrožavaju okolinu, a rješavaju gore na Tetimi mogući eko-problem ukoliko te praznine budu sve veće i veće”, pojasnio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Imamović je dodao da se na području jezera Kop Šićki Brod, po prijedlogu građana, treba ostaviti prostor za rekreaciju, različite sportske aktivnosti i turističke sadržaje.

Već godinama mještani naselja Bukinje i Šićki Brod upozoravaju na prekomjerno zagađenje od strane Termoelektrane pored koje žive, a posebno na odlaganje šljake koje bi i u budućnosti bilo još više zbog izgradnje Bloka 7. Vijest da bi se u jezero mogla odlagati šljaka izazvala je brojne reakcije i negodovanja.

“U ovom problemu smo 19 godina i mi vrlo dobro znamo kakve su namjere i koliko su ozbiljne i sada kad nam je premijer TK rekao da će se ovaj prostor izbrisati kao prostor na kojem bi trebalo da bude šljačište. Mi još pratimo i sumnjamo jer uvijek će se pojaviti neko kome je ovo atraktivna lokacija za jedan tako opasan otpad”, kazao je Senad Isaković, jedan od lokalnih aktivista.

- Oglašavanje -

Premijer TK Jakub Suljkanović nedavno je održao i sastanak na ovu temu sa predstavnicima gradske vlasti te naglasio da je prostorni plan ovog kantona jedan od najvažnijih dokumenata u kantonu i da na njegovo donošenje čekaju brojni projekti i investitori. Konačna lokacija odlagališta šljake bit će definirana prostornim planom TK 2005-2025, koji je u završnoj fazi izrade.

“Nama je veoma važno da što prije riješimo ovo pitanje kako bismo otkočili određene investicijske projekte”, rekao je Suljkanović, naglašavajući da će Vlada imati u vidu zahtjeve, stavove i mišljenja lokalnih zajednica kod donošenja pomenutog prostornog plana.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima