Na vrhu Vlašića se podiže jarbol i zastava u čast generala Mehmeda Alagića

Načelnik Travnika Kenan Dautović objavio je da su u utoku pripreme za podizanje jarbola i zastave u čast generala Armije Bosne i Hercegovine Mehmeda Alagića na vrhu planine Vlašić.

Početkom augusta je na Ljutoj gredi na planini Vlašić održana tradicionalna centralna manifestacija organizaciji boračkih udruženja s područja Travnika. Iako bez zvaničnog otvorenja, 18,5 metara visoki spomenik, ljiljan, dobio je ime po generalu Alagiću.

“Pripreme za jarbol i zastavu rahmetli generala Alagića. Kota 1928 a kada se završi bit će na 1.944 metara nadmorske visine. Odmah do repetitora na Paljeniku. Zajedno s Ljutom gredom i Galicom, činit će jedan istinski kompleks pobjede i ponosa. Dobro došli”, kazao je Dautović.

Jedan od najvećih ratnih uspjeha generala Alagića je upravo bilo uspješno oslobađanje planine Vlašić. Dana 23. marta 1995. godine u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa u operaciji Domet 1 oslobođen je najviši vrh Vlašića.

Najviši vrh Vlašića je Paljenik s nadmorskom visinom od 1.943 metara, dok se Vlašićka visoravan nalazi na nadmorskoj visini od 1.300 metara. Na Paljeniku se nalazi i televizijski repetitorski toranj, na kojem je te 1995. godine general Alagić zajedno sa borcima 7. korpusa istakao zastavu RBiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU