Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić uputio je obavijest za javnost koju prenosimo u cijelosti:

Poštovani sugrađani, kao načelnik Općine Travnik osjećam potrebu da Vas informišem o uklanjanju stabla na privatnom posjedu Školskoj ulici u Travniku s obzirom da se, prije nekog vremena, u javnosti,a posebno na društvenim mrežama pojavio niz dezinformacija i neistinitih tvrdnji.

Namjerno se nisam tada oglašavao jer sam cijenio da je bolje sačekati, da se vidi cjelokupan projekat a ne samo početak.

Činjenice su sljedeće:Stablo koje je srušeno u blizini sportskih igrališta u Školskoj ulici je pustilo korijenje i počelo podizati betonsku podlogu na kojem se nalazi košarkaško igraliste i ulica, a u nekoliko slučajeva prilikom vjetrovitog vremena grane su ugrožavale pješake i vozila.

Spomenuto stablo nije imalo historijsku ili bilo koju drugu vrijednost izuzev biološke. Prije uklanjanja stabla su pribavljene sve potrebne saglasnosti od nadležnih i mjerodavnih institucija u Općini Travnik i Srednjobosanskom kantonu.

Pored toga, ovaj dio Školske ulice na potezu od mosta kod Muzičke škole Travnik do mosta kod ugostiteljskog objekta „Konak“ dio je novog projekta koji predviđa gradnju moderne šetnice sa biciklističkom stazom, klupama i novim drvoredom.Također, umjesto ovog srušenog stabla,posadit ćemo 20 novih stabala u drvoredu.

Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa Vrhbosanskom nadbiskupijom i Katoličkim školskim centrom „Petar Barbarić“ Travnik dogovoreno je da se prvobitna ograda, koja je nedavno uklonjena, pomjeri za 1,8 m prema školskoj zgradi (u prostor vlasništva Vrhbosanske nadbiskupije) kako bi se dobilo dovoljno prostora za realizaciju ovog projekta na čemu sam kao načelnik Općine Travnik zahvalan predstavnicima Vrhbosanske nadbiskupije u ime svih sugrađana Travnika.

Ovu informaciju nisam mogao plasirati ranije jer sam čekao implementaciju ugovora sa Vrhbosanskom nadbiskupijom koji je morao proći proceduru notarske obrade i saglasnosti Općinskog vijeća Travnik.

2
Komentari

avatar
2 Teme komentara
0 Odgovori na temu
0 Followers
 
Najnoviji komentari
Najpopularniji komentari
2 Autori komentara
Znam jaNije bitno Autori nedavnih komentara
  Prati komentare na ovaj članak  
Najnovije Najstarije Najpopularnije
Obavijest o
Nije bitno
Gost
Nije bitno

Malo po malo, Travnik ocigledno sve vise ostaje bez dugogodisnjih stabala,a beton nas okruzuje sa svih strana.Sta se desili ored zgradom opstine?.Na mjestu srusenih stabaka u sredini parka,opet neki betinski krug ,sa Boga pitaj kojim svrhom…ruzno i neukusno…a nezvanicno se govori i o buducem projektu na podrucju centra grada,gdje ce se vecina zelenih(ono malo sto je ostalo) povrsina pretvoriti u parkinge.I dok se u Evropi i svijetu ozelenjavaju ,ne samo povrsine pored ulica,nego i zidovi i krovovi kuca i zgrada,kako bi se poboljsala mikroklima,nasi celnici unistavaju sve sto zivot znaci…Na zalost,zivimo u zemlji nekompetentnih ,nesposobnik i nadasve samozivih ljudi,ciji um… Pročitaj više »

Znam ja
Gost
Znam ja

Bitno je da se stabla sklonu na vrijeme ,a putevi do pojedinih sela u Turbetu nisu osposobljeni za par invalida koji zive u njemu kako zimu preziviti ne znamo ,upucivali i zalbe i svasta nesta ali uzalud .