Nacionalni spomenik: Travnička tvrđava će u potpunosti biti restaurirana

U završnoj fazi su radovi na pristupnom mostu za tvrđavu Stari grad u Travniku, koja je jedan od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić kazala je kako će po završetku realizacije investicije vrijedne 137.000 maraka u potpunosti biti restaurirana travnička tvrđava koja ima status nacionalnog spomenika BiH.

Dovođenje tvrđave na ovaj nivoa od velikog je značaja za razvoj turizma. Sve do pandemije koronavirusa broj posjetitelja svake se godine povećavao. Tako smo u 2019. imali 64.243 posjetitelja, a prošle godine Stari grad je posjetilo 21.175 osoba“, kazala je Maslić u razgovoru za Fenu.

Zavičajni muzej u Travnik započeo je pripreme na projektu i prikupljanje sredstava za rekonstrukciju mosta još 2017. godine, a izvođenje radova započelo je u listopadu 2020. godine.

Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanske županije (SBŽ), Općina Travnik, kao i Zavičajni muzej Travnik.

Nakon radova na mostu preostat će, kaže Maslić, samo tekuće održavanje tvrđave.

Ostalo je još u narednom periodu da se uredi sam prilaz u tvrđavu, izvrši rekonstrukcija mokrog čvora i toaleta, te adaptacija “Garbuna”, odnosno montažne drvene natkrivene platforme za potrebe smještaja muzejske radionice tkanja ćilima i radionice lončarstva. Uz to ide i priručna kafeterija koja opslužuje ljetnu baštu“, ističe Maslić.

Tvrđava Stari grad nalazi se na vrhu travničke ulice Varoš.

Iako ne postoji podatak o godini, trajanju izgradnje, kao ni o graditelju, povjesničari su suglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovici 14. ili prvoj polovici 15. stoljeća.

Po načinu gradnje i drugim indicijama pretpostavlja se da ju je dao sagraditi kralj Tvrtko II. Kotromanić, ali povjesničari smatraju da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša. Današnji izgled bedema i same tvrđave predstavljaju rezultat intervencija turskih majstora gradnje vojnih utvrda, navode iz Zavičajnog muzeja.

Tvrđava je od 1953. godine pod patronatom Zavičajnog muzeja, a 1999. godine pokrenut je proces njene obnove i revitalizacije.

Stari grad danas je obogaćen različitim muzeološkim i edukativnim sadržajima, te je značajna destinacija u kulturnom i zabavnom životu Travnika.Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU