Nafta pojeftinila treću sedmicu zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, treću zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim ekonomijama.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 4,1 posto, na 81,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,2 posto, na 77,17 dolara.

Pad cijena treću sedmicu zaredom posljedica je zabrinutosti trgovaca zbog naznaka slabljenja potražnje u SAD-u i Kini, najvećim svjetskim potrošačima ‘crnog zlata’.

Zalihe u SAD-u porasle su prošle sedmice za gotovo 13 miliona barela, a američka vlada poručila je kako, prema novim procjenama, očekuje pad potrošnje u ovoj godini za 300 hiljada barela dnevno, dok je donedavno očekivala rast za 100 hiljada barela.

S druge strane, kineski uvoz nafte snažno je porastao u novembru. No, trgovce je zabrinula vijest da su rafinerije u najvećem kupcu sirove nafte u svijetu zatražile od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za decembar.

– Strah od poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku zbog sukoba Izraela i Hamasa ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju – pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Trgovce zabrinjava i usporavanje rasta najvećih zapadnih ekonomija, s obzirom da središnje banke povišenim kamatnim stopama nastoje suzbiti inflaciju, prenosi SEEbiz.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU