0.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Nagrada Vera Šnajder-Jedinstvena prilika za sve studentice u Bosni i Hercegovini

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini dodijelit će nagradu Vera Šnajder bh. studenticama

Cilj te nagrade je javnost informirati o značaju i djelovanju Vere Šnajder, uspješne matematičarke i prve dekanice u Bosni i Hercegovini, ali i kreirati jedinstvenu priliku za studentice u Bosni i Hercegovini.

  • Fondacija budućnost u BiH dodjeljuje nagradu u iznosu do 5.000 KM za putne troškove i troškove naučnih konferencija za bh. studentice – navodi se.

Nagrada Vera Šnajder omogućit će istraživačima iz Bosne i Hercegovine koji su na početku karijere, a bit će im i veza između vlastite potrage za znanjem i kolektivnog društvenog napretka, da prisustvuju i učestvuju na međunarodnoj konferenciji izvan BiH koja je relevantna za njihovo trenutno istraživanje.

Uspješni kandidati će prezentirat će svoje trenutno istraživanje (kao pozvani izlagači – usmena prezentacija ili poster prezentacija), na međunarodnoj konferenciji.

Prisustvovat će međunarodnoj konferenciji kao delegatkinje, s ciljem širenja znanja stečenog u Bosni i Hercegovini kroz uspješnu izvedbu projekta ili programa.

  • Prijave su otvorene do 31. maja ove godine. Za tu nagradu ne mogu se prijaviti studentice iz Bosne i Hercegovine, koje žive ili studiraju u inozemstvu – naglašeno je iz Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.
  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas u BiH

Vera Šnajder je rođena 2. februara 1904. godine u Reljevu, u blizini Sarajeva. Kao jedna od najboljih matematičarki svoje generacije dobila je stipendiju Vlade Francuske, koja joj je omogućila da 1929. godine otputuje u Pariz. Tamo je provodila istraživanja na Institutu Henri Poincaré, koji su osnovali matematičari Émile Borel iz Francuske i George David Birkhoff iz Sjedinjenih američkih država, da bi potakli međunarodne razmjene u matematici i teorijskoj fizici. Mješajući se sa kremom francuske naučne zajednice, radila je i kao istraživačica u Laboratoriju za hidrodinamiku na Sorboni, postavši prvi autor iz Bosne i Hercegovine koji je objavio rad iz matematike.

Vera je bila prva žena, izabrana na poziciju dekana u cijeloj Jugoslaviji. Godinama je bila u Univerzitetskom senatu, u Prosvjetnom odboru Bosne i Hercegovine, ali i predsjednica Odbora Nacionalne biblioteke, članica Odbora za izbor naučnih saradnika, predsjednica Odbora za profesorske ispite i dugogodišnja predsjednica Jugoslovensko-francuskog društva.

Pomagala je studente i savjetovala mlađe stručno osoblje tokom svoje karijere, s namjerom da se njihovo cjelokupno znanje i vještine dovedu do savršenstva. Na taj način bi mlada generacija postigla lični i profesionalni uspjeh, istovremeno služeći i unaprjeđujući domovinu

  Predstavnički dom prihvatio Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU