Nagrađeni najbolji studenti u Federaciji BiH (VIDEO)

Najbolji studenti u Federaciji BiH, njih 74, u utorak su na prigodnoj svečanost u Mostaru nagrađeni priznanjem i jednokratnom novčanom nagradom za uspjehe ostvarene u akademskoj 2021./2022. godini.

Nagrade i priznanja dobila su 74 studenta s fakulteta u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH: Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet „Džemal Bijedić” u Mostaru i Sveučilište u Mostaru.

– Danas su ovdje doista najbolji među najboljima, studenti koji imaju prosjeke od 5 ili 10 ili veoma blizu toga, a osim visokog prosjeka ocjena oni su i sudionici znanstvenih projekt na svojim fakultetima i to je nešto što nas veseli. Oni nisu samo puki teoretičari, već svoje znanje plasiraju i u domeni znanstvenih istraživanja – rekao je Mario Markotić, stručni savjetnik za visoko obrazovanje, studentski standard i studentsko organiziranje pri Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti (FMOZ).

Prema kriterijima koje je utvrdio i objavio FMOZ, nagrađeni su najbolji studenti završne godine prvog ciklusa studija, odnosno integriranih studija, a nagrađeni su na prijedlog njihovih fakulteta.

– Ovo je kategorija koja je u top izdanju na svojim fakultetima te smo im dodijelili i novčane nagrade od 1.800 KM – kazao je Markotić.

Novac je osigurao FMOZ iz Proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, u ukupnom iznosu od 133.200 KM.

U okviru financiranja osnovnog i proširenog studentskog standarda, za što je u federalnom proračunu osigurano 900.000 KM, Ministarstvo je i ove godine podržalo studij 27 studenta s invaliditetom i 4 studenta Roma, te je subvencioniralo smještaj i ishranu za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijene županije: Posavske, Bosansko-podrinjske i Hercegbosanske, kao i iz Republike Srpske.

– Ovo nije jedina kategorija koju mi podržavamo, jer u sklopu studentskog standarda mi, osim što u ovom egzistencijalnom smislu kada je riječ o smještaju i ishrani, značajno podupiremo sufinanciranje u okviru studentskih domova. Podupiremo i studente s invaliditetom, studente romske nacionalnosti i posebno bih izdvojio studentske organizacije koje ostvaruju zapažene rezultate – istaknuo je Markotić.

Na prijedlog Ministarstva, Vlada FBiH je od 1. studenoga prihvatila novu cijenu subvencioniranja troškova studiranja, koja je povećana za 30 KM, te sada iznosi 249 KM mjesečno po studentu.

Jedna od nagrađenih je i Tiana Raič, studentica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo, da u svoje ime i uime svojih kolega, imam priliku zahvaliti Federalnom ministarstvu znanosti i obrazovanja što prate naš rad i trud svih ovih godina, što ga vrednuju i hvala im za dodijeljene nagrade – rekla je Raič.

Naglasila je kako im ove nagrade puno znače.

– Lijepo je kad se određeni trud prepozna i nagradi, tim više što je ova nagrada na razini Federacije. Uvjerena sam da će nagrada biti svima nama poticaj da dalje nastavimo raditi na izgradnji društva i države onako kako to najbolje znamo – poručila je ova studentica mostarskog sveučilišta.

Alem Hasanović, nagrađeni student Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, također je izjavio kako mu nagrada puno znači.

– Financijski dio nagrade iskoristit ću za nastavak školovanja i razvijanja u profesiji. Čast mi je biti među odabranima, a ova nagrada je za moja roditelje koji su mi bili podrška, mentora, profesore i asistente – rekao je Hasanović.

I Raič i Hasanović su izjavili kako bi voljeli ostati u BiH, a s njima se slaže i studentica Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Nejla Suljević.

– Ova nagrada mi daje motivaciju za daljnji trud i rad u mojoj karijeri. Svoju budućnost sam uvijek zamišljala u BiH i ova nagrada je samo jedan od koraka na tome putu – kazala je Suljević.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU