Najavljen štrajk upozorenja u srednjim školama u SBK

Prosvjetni radnici iz Srednjobosanskog kantona za 23. Mart su najavili jednosatni štrajk upozorenja.

Navode da je to još jedan poziv Vladi kantona da potpiše dogovoreno, budući da samo oni u Federaciji rade bez kolektivnog ugovora. Podsjetimo, pregovori traju od marta prošle godine.

Da budem iskren mi smo taj proces pregovaranja završili, i ja osobno i svi koji su sudjelovali u pregovaranju smo bili očekivanja da on dobije suglasnost Vlade i da tu priču završimo. Nažalost, da budem iskren malo od strane premijera, od strane određenih njegovih savjetnika – službu, zbog par detalja taj se materijal nije našao na Vladi, dorađivan je, i počeo je neki novi proces pregovora, kazao je za TNT.BA ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona Bojan Domić.

Prosvjetni radnici u kantonu, odnosno sindikati traže i statusno napredovanje nastavnika, pa će štrajk upozorenja biti prilika da se javnosti predstave kompletni problemi koji se javljaju u radu.

najavljen štrajk upozorenja u srednjim školama u sbk
najavljen štrajk upozorenja u srednjim školama u sbk

Domić se ipak nada da će kompletan procesi zahtjevi biti riješeni u što skorije vrijeme te da iako dođe do najavljenog štrajka upozorenja, sve će ostati na tome.

Štrajk će biti organizovan u četvrtak nakon završenog trećeg časa u prvoj smjeni te se neće ponavljati u drugoj smjeni.

Podsjetimo, u školama u kantonu trenutno je zaposleno tri hiljade radnika.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU