Najpoznatija svjetska kriptovaluta u velikom padu

Bitcoin je u petak pao na tromjesečni minimum usred nervoze zbog pooštravanja monetarne politike SAD-a i gašenja interneta u Kazahstanu, drugom najvećem svjetskom čvorištu za rudarenje bitcoina.

Prema podacima tvrtke Coin Metrics, cijena bitcoina je pala ispod granice od 41.000 dolara na 40.749,90 dolara, dostignuvši najnižu razinu od 29. rujna. Posljednji put, bitcoin je pao 2,9 posto po cijeni od 41.947,75 dolara.

Najveća svjetska kriptovaluta počela je padati početkom prošlog tjedna nakon što je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u prosincu nagovijestio da će američka središnja banka povući svoje stimulanse iz ere pandemije, prenosi CNBC.

Komentari i objave koje podupiru gore spomenute događaje pokrenuli su rasprodaju na globalnim burzama koja se prelila na kriptovalute. Bitcoin se često opisuje kao imovina koja nije povezana s tradicionalnim financijskim tržištima, no stručnjaci su primijetili sve veće paralele u kretanju cijena bitcoina i dionica.

Ostale digitalne valute su nastavile padati, pri čemu je ethereum oslabio 6,8 posto, a solana 7,7 posto.

Osim pooštravanja monetarne politike SAD-a, još jedna vijest koja utječe na cijenu kriptovaluta je potez predsjednika Kazahstana da isključi internetsku uslugu nakon smrtonosnih prosvjeda protiv vlade.

Prema Cambridge centru za alternativne financije, Kazahstan čini 18 posto procesorske snage mreže bitcoina. Mnogi kripto-rudari pobjegli su iz Kine u susjedni Kazahstan zbog zabrane rudarenja u toj zemlji.

Računalna snaga bitcoina “nije u izravnoj korelaciji s cijenom bitcoina, ali daje naznaku sigurnosti mreže, tako da pad može uplašiti investitore u kratkom roku”, rekao je Marcus Sotiriou, britanski analitičar za digitalnu imovinu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU