Najveća epidemija morbila od rata u FBiH

Federacija BiH (FBiH) proteklih nekoliko mjeseci borila se sa najvećom epidemijom morbila od okončanja rata u BiH, a Zavodu za javno zdravstvo FBiH od početka godine do avgusta prijavljena su 1.304 slučaja oboljelih.

Od svih registrovanih 99 odsto bilo je nevakcinisano, nepoznatog vakcinalnog statusa ili nisu primili dovoljan broj vakcina.

Poznati sarajevski časopis piše da je najviše oboljelih bilo u Sarajevskom kantonu 854, a potom u Srednjobosanskom 285 i Unsko-sanskom 83.

U Republici Srpskoj je ove godine broj oboljelih od morbila bio oko 40. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da najveći broj oboljelih od morbila u FBiH, oko 48 posto, čine djeca u dobi do četiri godine, te otprilike 17 posto djece od pet do devet godina.

Najvažnija intervencija za sprečavanje pojave bolesti jeste da se dostigne 95 posto pokrivenosti vakcinacijom djece s dvije doze vakcine na području svih kantona i vakcinacijom drugih koji nisu vakcinisani.

Djeca treba da budu vakcinisana nakon godinu i u šestoj godini.

Kasno je vakcinisati se sa tri godine, pogotovo ako se jave epidemije, jer su moguće veće komplikacije, piše hayat.ba prenosi Srna.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU