11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

NAJVEĆA MISTERIJA JUGOSLAVIJE Novčanica s likom Tita krila ogromnu grešku, ali nikada nije povučena iz opticaja

Imena države su se mijenjala, ali ne i dinar, koji je stekao kultni status, a prestao je da bude „jugoslovenski“ kada smo ga zamjenili srpskim dinarom, a Crna Gora evrom – godinama nakon što se nekadašnja Jugoslavija raspala.

Početkom osamdesetih donesena je odluka da se postojeća serija novca zamijeni novom, modernijom.

U novoj seriji, svaka pojedina novčanica trebalo je da predstavlja jednu od jugoslovenskih republika, s jedne strane bi imala jednu istorijsku ličnost iz te republike, a na drugoj motiv iz te republike.

Najmanja novčanica od 10 dinara predstavljala bi najmanju republiku, Crnu Goru, a najveća postojeća, od 1.000 dinara najveću republiku, Srbiju, a uvela bi se i nova novčanica od 5.000 dinara koja bi predstavljala Jugoslaviju.

Prvo je trebalo da bude štampana najveća novčanica, a zatim bi se postupno zamjenjivale novčanice manjih apoena.

Godine 1985. izlazi nova serija novčanica, koja je započeta uvođenjem novčanice od 5.000 dinara s likom preminulog jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

Ta je, do tada najveća izdata i dugo iščekivana novčanica izazvala pravu buru u javnosti, a ona traje i danas – ne zbog njene vrijednosti, već greške koju na početku niko nije primijetio.

Naime, uz lik Tita upisana je i godina njegovog rođenja i smrti. Umjesto 1892- 1980, na novčanici je pisalo 1892-1930 – pa je prema njoj Tito umro 50 godina ranije.

Ono što je zanimljivo, da čak ni nakon uočavanja greške, ta novčanica nije povučena iz opticaja, jer je generalni direktor tadašnjeg Zavoda za izradu novčanica rekao kako je od 14 miliona štampanih novčanica, njih samo 4 odsto s greškom.

To znači da je grešku na sebi nosilo oko 560.000 novčanica, a prema međunarodnim propisima država koja pusti više od jednog promila novčanica s vidljivom greškom, treba da povuče čitav novca iz serije iz opticaja.

Pogrešna godina smrti Tita nije jedina greška kod ove novčanice. Naime niti je zvanično spomenut datum kad se pušta u opticaj, a izgled i opis novčanice bio je sasvim različit od onoga što je najavljeno u službenom listu SFRJ.

BONUS VIDEO:

NAJVEĆA MISTERIJA JUGOSLAVIJE Novčanica s likom Tita krila ogromnu grešku, ali nikada nije povučena iz opticaja appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU