NAJVEĆA PREVARA NA VIKIPEDIJI Kineska domaćica godinama pisala lažnu istoriju Rusije

Vjerovatno najveća prevara u istoriji Vikipedije otkrivena je kada je kineski romanopisac po imenu Jifan Vong zaronio u temu istorije Rusije da bi dobio inspiraciju.

Čitajući onlajn enciklopediju, ubrzo je pronašao zapis o rudniku srebra u Kašinu.

U članku se tvrdilo da je rudnik bio toliko bogat da je izazvao spor između Tverske kneževine, koja je prvobitno otkrila ovaj jedinstveni izvor bogatstva, i moćne Moskovske kneževine, koja je željela da preuzme kontrolu nad rudnikom.

Uslijedio je niz razornih ratova, počevši od 1305. godine, koji su trajali više od sto godina, sve dok Tverska kneževina nije propala 1485. Tako se bar dogodilo prema vrlo detaljnom opisu na kineskoj Vikipediji.

„Poslije pada Tverske kneževine, Velika kneževina moskovska nastavila je da eksploatiše rudnik, sve dok on nije zatvoren sredinom 18. vijeka, zbog iscrpljivanja“, navodi se u zapisu.

Vong je ubrzo otkrio stotine srodnih članaka koji se pozivaju jedni na druge i prikazuju izuzetno detaljnu paralelnu stvarnost ruske istorije. Neko se potrudio da ovi lažni zapisi izgledaju autentično, uvjerljivo i od povjerenja prosječnom čitataocu koji nije upoznat s ruskom istorijom.

„Likovi koji ne postoje na englesko-ruskoj Vikipediji pojavljuju se na kineskoj Vikipediji i oni su pomešani sa stvarnim istorijskim ličnostima tako da se ne može razlikovati pravo od lažnog. Čak se i dugi rat Moskve i Tvera vrti oko nepostojećeg rudnika srebra u Kašinu“, napisao je romanopisac, koji je osjetio da nešto nije u redu.

Istraga koja je uslijedila na Vikipediji otkrila je da je sve lažne unose kreirala jedna ličnost koja je koristila najmanje četiri lažna profila da stvori alternativnu istoriju Rusije.

Sve lažne članke napisala je Zemao, korisnica koja se predstavljala kao ćerka kineskog diplomate u Rusiji, stručnjakinja za rusku istoriju i supruga ruskog državljanina. U stvarnosti, iza lažnog identiteta krila se domaćica iz Kine, koja je završila samo srednju školu.

Ta žena je godinama gradila alternativnu rusku istoriju dio po dio, detaljno miješajući istraživanje s fantazijom i spajajući rezultate svog rada u Vikipediju na kineskom jeziku.

Nakon što je žena razotkrivena, priznala je i objavila pismo izvinjenja.

„Kako se kaže, ako želite slagati, morate izreći više laži. Oklijevala sam da izbrišem stotine hiljada riječi koje sam napisala, ali kao rezultat toga izgubila sam milion riječi i svoj krug akademskih prijatelja. Teško je nadoknaditi nevolje koje sam izazvala, pa je možda trajna zabrana za mene kao autora Vikipedije jedina opcija. Moja sadašnja znanja nisu dovoljna da bih zarađivala za život, zato želim da naučim neki zanat, zarađujem na pošten način i više se nikada ne bavim ovakvim nebulozama.“

Iako bi ovo lako mogla biti najveća prevara u čitavoj istoriji Vikipedije, mnogi ljudi su izrazili podršku ženi koja je godinama stvarala jedinstveni rad, iako izmišljen, prenosi B92.

„Zaista je sjajno izmisliti čitavu istoriju s detaljima kao što su sve vrste odjeće, novca i posuđa“, napisao je jedan korisnik na kineskoj društvenoj mreži Veibo.

Ko zna, možda će sada već poznata domaćica dobiti ponudu da objavi roman zasnovan na njenim lažnim ali jako maštovitim člancima na Vikipediji.

NAJVEĆA PREVARA NA VIKIPEDIJI Kineska domaćica godinama pisala lažnu istoriju Rusije appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU