NAJVEĆE AŽURIRANJE: Gugl Translate sada podržava preko 100 novih jezika uz pomoć AI

Gugl Translate dobio je jedno od najvećih ažuriranja od kada postoji ova altka za prevođenje. Najveće pojačanje dolazi uz inovativnu vještačku inteligenciju koja je pomogla da se Gugl Translate proširi sa 110 novih jezika.

Kako je iz Gugl najavljeno, ova ekspanzija uključuje jezike koje govori preko 614 miliona ljudi širom svijeta, odnosno oko 8 odsto globalne populacije. Zanimljivo je da je su dodati i dragocjeni dijalekati autohtonih zajednica.

Čak su uključeni i jezici koje trenutno niko ne koristi kao maternji jer kažu da im je želja da očuvaju ugrožene jezike.

Gugl se posebno fokusirao na afričke jezike, koji čine oko četvrtine novih dodataka. Jezici poput Fona, Kikonga, Lua, Ga, Swatija, Vende i Wolofa sada su deo Google Translate.

Dodat je i kantonski jezik, odnosno jedan od kineskih dijalekata ali i manks, keltski jezika sa ostrva Man koji je skoro izumro 1974. godine. Zahvaljujući naporima za revitalizaciju, broj tečnih govornika je porastao na hiljade, piše Blic.

Ova ekspanzija takođe uključuje pandžapski pisan Šahmuki pismom, persijsko-arapskom varijantom koja se koristi u Pakistanu.

Prije ove ekspanzije, najveće ažuriranje Gugl Translate bilo je u maju 2022. godine sa uvođenjem Zero-Shot mašinskog prevođenja. Ova tehnologija omogućava modelu da uči nove jezike bez potrebe za postojećim prevedenim primjerima. Ovo je bio veliki napredak u mašinskom prevođenju, pomažući Gugle da još više premosti jezičke barijere.

Plan im je da se baza proširi na 1.000 jezika.

BONUS VIDEO

NAJVEĆE AŽURIRANJE DO SADA Na Gugl Translate dodato više od 100 novih jezika uz podršku AI appeared first on Aloonline.ba.

Izvor: ( aloonline.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU