6 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Naknade za topli obrok u bh. institucijama neće biti povećane od 1. jula

  ()

  Izvještaji medija o povećanju naknada za topli obrok zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine od 1. jula nisu tačni niti su utemeljeni na činjenicama.

  Kako su saopćili iz Ministarstva finansija i trezora BiH, činjenica je da je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva u januaru usvojilo Odluku o izmjeni odluke o visini naknade za topli obrok kojom je predviđeno povećanje sa šest na osam KM pod uvjetom da do tada bude usvojen budžet bh. institucija za  2109. godinu.

  S obzirom na to da budžet za ovu godinu nije usvojen, neće biti ni povećana naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH od 1. jula kako su to objavili pojedini mediji tvrdeći da su informacije dostavljene iz Ministarstva financija i trezora BiH.

  Stav Ministarstva financija i trezora BiH je nepromijenjen da naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH treba biti veća, posebno što od 2012. godine, kada su smanjene i osnovica za plaću i sve naknade, nije bilo nikakvih povećanja za razliku od entitetskih i kantonalnih institucija.

  Također, imenovane i izabrane osobe te rukovodeći državni službenici izuzete su iz ove odluke Vijeća ministara BiH i oni neće primati veću naknadu za topli obrok ni kada odluka stupi na snagu što je saopćeno po usvajanju odluke u januaru.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO