Nakon devet decenija nepostojanja, donosi se Pravilnik o urbanom planiranju za KS

Donošenjem Pravilnika urbanog planiranja za Kanton Sarajevo, Vlada KS i Zavod za planiranje razvoja nastoje unaprijediti proces urbanog planiranja i prostornog uređenja.

Nakon devet decenija nepostojanja tog značajnog provedbenog akta za ovo područje, pokrenuta je njegova izrada, kako bi se osiguralo efikasno provođenje urbanističkih i prostornih planova, stopirali problemi poput nelegalne gradnje, ali i brojni drugi negativni utjecaji urbanih aktivnosti za stanovništvo i životnu sredinu.

Vlada KS je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila finalne izvještaje Radnog tijela za pripremu i koordinaciju Urbanističkog pravilnika za Kanton Sarajevo.

– Smatramo ovaj dokument istorijskim, jer bi nakon devet decenija Sarajevo trebalo dobiti ovaj pravilnik kao instrument provođenja planova. Mi imamo veoma dobru regulativu što se tiče donošenja planske dokumentacije i tu smo apsolutno u korak sa Evropskom Unijom, ali ovaj dokument, nažalost nemamo punih devet decenija. To je uzrokovalo brojne probleme, poput bespravne gradnje, ali i vrlo komplicirane i otežavajuće procedure odobravanja građevinskih radova i usporavanja investicija – navela je predsjednica Radnog tijela za pripremu i koordinaciju izrade Pravilnika urbanog planiranja i pomoćnica direktora u Zavodu za planiranje razvoja KS Nataša Pelja Tabori.

Kako je istakla, ovaj dokument pravi sponu između jako transparentnog i jasnog načina građenja i pravila koja važe za gradnju u KS i planskih dokumenata koji trebaju da budu jasni ne samo građanima i profesionalcima-arhitektima i građevincima, nego i investitorima.

Uskoro bi trebalo biti definisano i na koji način će biti uvršten Pravilnik u pravni okvir Kantona Sarajevo, kako bi pojednostavljeni i efikasniji sistem urbanističkog i prostornog planiranja profunkcionisao, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU